SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SUNNE BAHSİ

<< 4654 >>

DEVAM: 8. Halifeler (Hakkında Gelen Hadisler)

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ ح و حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ سِنَانٍ حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ أَخْبَرَنَا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ عَاصِمٍ عَنْ أَبِي صَالِحٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مُوسَى فَلَعَلَّ اللَّهَ وَقَالَ ابْنُ سِنَانٍ اطَّلَعَ اللَّهُ عَلَى أَهْلِ بَدْرٍ فَقَالَ اعْمَلُوا مَا شِئْتُمْ فَقَدْ غَفَرْتُ لَكُمْ

 

Ebu Hureyre'den (rivayet edildiğine göre), Rasûlullah (s.a.v.): "Umulur ki Allah Bedir (savaşı) mücahidlerine rahmetle bakıp (ta onlara): İstediğinizi yapın muhakkak ki ben sizi affettim, buyurmuştur" dedi.

 

Metinde geçen ve "umulur ki" anlamına gelen "lealle" sözünü Musa rivayet etti. İbn Sinan ise (bu hadisi, "lealle" kelimesini zikretmeden) rivayet etti.

 

 

İzah:

Bu hadis-i şerifte. Bedir savaşına katılanların her  türlu gUnanı işleyebileceklerine dair bir izin oldu­ğunu zannetmek yanlıştır.

 

Burada Allahu Teâla'mn onlardan kamil manada razı olduğu ve onlar­dan devamlı hayır sudur edeceği, şerrin ise yok denecek kadar nadir gö­rüleceği ifade edilmek istenmektedir.

 

Nevevi, Bedir mücahidlerinin işleyecekleri bir suçtan dolayı, kendile­rine hadd uygulanacağı huşunda, ulemanın ittifakı olduğu noktasından hareket ederek, Allah'ın Bedir mücahidlerine olan bu af ve merhamet va­dinin kıyamet gününe ait olduğunu söylemiştir.

 

Bu hadisin daha uzun bir metni ve izahı cihad bölümündeki 2650 nu­maralı hadiste geçtiğinden muhterem okuyucularımızın oraya da müraca­at etmelerini tavsiye ederiz.