SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SUNNE BAHSİ

<< 4718 >>

DEVAM: 17. Müşrik Çocukları (Nın Ahiretteki Durumu)

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ عَنْ ثَابِتٍ عَنْ أَنَسٍ أَنَّ رَجُلًا قَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَيْنَ أَبِي قَالَ أَبُوكَ فِي النَّارِ فَلَمَّا قَفَّى قَالَ إِنَّ أَبِي وَأَبَاكَ فِي النَّارِ

 

Enes (r.a.)'den (rivayet edildiğine göre) Bir adam (Hz. peygambere): "Ey Allah'ın rasulü (şu anda) babam nerededir? (Cennette midir, yoksa cehennemde midir?)" diye sormuş da (Hz. Nebi):

 

"Senin baban cehennemdedir." buyurmuş. (Adam) sırtını dönüp gidince (kendisini çağırarak): "Benim babam da senin baban da cehennemdedir" buyurmuş.

 

 

İzah:

Müslim, iman

 

Her ne kadar bazıları Hz. Nebiin sözü seçen adama: "Benim babam da senin baban da ce­hennemdir" demesi, soran zatın musibetine iştirak ederek teselli vermek içindir, diyorsa da Süheylî: Biz buna kail olamayız, çünkü Rasûlullah (s.a.v.): "Ölülere söğerek dirilere eziyet vermeyin" buyurmuştur, diyerek bu görüşe itiraz etmiştir.

 

Gerçekte Hz. Nebiin ebeveyninin cennette mi yoksa cehennem­de mi olduğu meselesi kelâm ulemâsı arasında ihtilaflıdır.

 

"Bu mevzuda İmam Nevevi şöyle diyor: Nebi gönderilmeyen dönemlerde yaşayıp da cahiliyye araplan gibi putlara tapan kimseler bu inanç ve yaşayışları üzere öldükleri takdirde cehennemliktirler.

 

Cahiliyye araplarından bu şekilde ölenlerin cehennemlik olmaları kendilerine hiçbir Nebi gelmeden hesaba çekilmeleri anlamına gelmez. Çünkü onlara, Hz. İbrahim'in ve daha başka Nebilerin tebligatı ulaşmıştı. Bu bakımdan Hz. Nebiin ebeveyni bu hükme tabidir. Onların, Hz. Nebi, gönderildikten sonra tekrar diriltip iman ettikten sonra ölerek cehennem azabından kurtarıldıklarına dair rivayetlerin bir kısmı tamamen yalan ve uydurmadır. Diğer bir kısmı da son derece zayıf olduklarından, delil olma niteliğinden uzaktır. Darekutni, el-Cevze kâni, İbn Şahin, el-Hatib, İbn Asâkir, İbn Nasır, İbn el-Cevzî, Süheylî, Kurtubî, Muhıbbü't-Taberi, Fethu?d-din İbn Seyyid'in-Nas, İbrahim Halebi gibi alimler ve daha birçok ilim adamından oluşan bir cemaat bu görüştedir.

 

Nitekim İbrahim Halebî, bu mevzuda müstakil bir risale yazarak Hz. Nebiin ebeveyninin cehennemlik olduğunu isabat etmiştir. Allame Aliyyü'l-Kari de; "el-Fıkhü'I-Ekber Şerhi'nde ve bu mevzuda hazırladığı özel risalesinde bu görüşü savunmuştur. Gerçekten mevzumuzu teşkil eden hadis-i şerif te bu görüşü teyid etmektedir.

 

Ancak Celalüddin es-Suyuti, bu mevzuda hazırlamış olduğu "Risaletü't-Tâzim ve'I-Minne fi enne Ebevey RasulHIah fi'1-Cenne" isimli özel risalesinde aksi görüşü savunarak bu mevzuda müdakkik ve muhakkik ulemaya ters düşmüştür.

 

Gerçekten Suyutî bu mevzuda çok dikkatsiz davranmış ve çok tutarsız görüşler ortaya sürmüştür. Bu bakımdan onun bu görüşlerine itibar etmek doğru olamaz.

 

Sindî'nin açıklamasına göre Hz. Nebiin ebeveyninin cennetlik olduğu görüşünde olanlara göre bu hadis-i şerifte geçen "ebî" kelimesi "babam" anlamında değil "amcam" anlamında kullanılmıştır. Çünkü "eb" kelimesi arapçada "baba" anlamına geldiği gibi, "amca" anlamına da gelmektedir. Fakat bu görüş de çok zayıfıtır. Ruhul-Beyan tefsirinde bulunan bu mevzuyu isbat için yazılmış sözler ise tamamen asılsızdır.

 

Ulemadan bazıları da bu mevzuda susmayı tercih etmişlerdir. En güzeli de budur.[Bk. Azimabadi, Aynü'l-Mabud, XII, 494-495.]

 

Bu mevzûyu, müteahhirin ulemasının en güzidelerinden biri olan İbn Abidin'in şu sözleriyle noktalıyoruz: "Rasûlullah (s.a.v.) ebeveyni dirilmişlerdir, demek İmam-ı A'zam'ın Fıkh-i Ekber'inde onların kafir olarak Öldüklerini söylemesine münafi olmadığı gibi, Sahih-i Müslim'deki:

 

"Rabbimden anneme afv talebi için izin istedim, vermedi" ve "benim babam da senin baban da cehennemdedir" hadislerine aykırı değildir. Zira dirilme hadisesi bundan sonra olmuş olabilir."[Bk. Davudoğlu A. Sahih-i Müslim, Tercüme ve Şerhi, II, 232.]