SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TERECCÜL BAHSİ

<< 4210 >>

بَاب مَا جَاءَ فِي خِضَابِ الصُّفْرَةِ

19. Sarıya Boyanmak

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ مُطَرِّفٍ أَبُو سُفْيَانَ حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ مُحَمَّدٍ حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِي رَوَّادٍ عَنْ نَافِعٍ عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَلْبَسُ النِّعَالَ السِّبْتِيَّةَ وَيُصَفِّرُ لِحْيَتَهُ بِالْوَرْسِ وَالزَّعْفَرَانِ وَكَانَ ابْنُ عُمَرَ يَفْعَلُ ذَلِكَ

 

İbn Ömer (r.a)'dan rivayet edildi ki: Rasûlullah (s.a.v.) sibtî (denilen) pabuçlar giyer, sakalını vers ve za'feranlar boyardı.

 

(Nâfî) "Aynısını İbn Ömer'de yapardı" der.

 

 

İzah:

Nesaî, Zinet; Ahmed b Hanbel 11-160. 114.

 

Sibt: Kılları tıraş edilmiş ve tabaklanmış sığır de rîsidir. Sibtî de, böyle deriden yapılmış pabuçlardır.

 

Vers: Yemen taraflarında yetişen, sarı renkli bir bitkidir. Boyacılıkta kullanılır.

 

Zaferan: Boyacılıkta kullanılan, sarı renkte bir bitkidir.

 

Hâdis-i şerifin zahiri, Hz. Nebi (s.a.v.)'in sakalını vers ve zaferanla boyadığına delâlet eder. Bezlü'l Mechûd sahibi, bu hadisin izahında şöyle der. "Atfın zahiri, Rasûlullah'm sakalını zaferanla boyadığını gös­terir. Sakalını vers, elbisesini de zaferanla, boyamış olması da muhtemel­dir. Bunu İbn Reslân söylemiştir. Ben derim ki, Hz. Nebi (s.a.v.) el­biseyi zaferanla boyamayı nehyettiği sabit olduğu halde, bu nasıl müm­kün olur? Böyle olunca, söylenmesi gereken; Rasûlullah'm sakalını bun­ların ikisi ile de (boyamış) olduğudur."

 

Rasûlullah'm elbisesini zaferanla boyaması konusunda malûmat 4064 nolu hadiste geçmiştir.

 

İbnü'l Hûmam bu hadisle ilgili olarak şöyle demiştir: "Her ne kadar Ib-nü'l Kettan bu hâdise sahîh demişse de erkeklerin zaferan sürünmesini nehy konusunda Suhihayn'da mevcut olan hadis bundan daha kuvvetli­dir."

 

Rasûlullah'm sakalını boyadığını bildiren bu hadisle, hiç boyanmadi-ğını bildiren Enes hadisinin arasının nasıl telif edileceği bundan önceki hadiste geçmiştir.