SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TERECCÜL BAHSİ

<< 4196 >>

بَاب مَا جَاءَ فِي الرُّخْصَةِ

15. Çocukta Zülüf Bırakmaya Ruhsat

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْعَلَاءِ حَدَّثَنَا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ عَنْ مَيْمُونِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ ثَابِتٍ الْبُنَانِيِّ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ كَانَتْ لِي ذُؤَابَةٌ فَقَالَتْ لِي أُمِّي لَا أَجُزُّهَا كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَمُدُّهَا وَيَأْخُذُ بِهَا

 

Enes b. Mâlik (r.a)'den şöyle demiştir: Benim zülüflerim (başın yan tarafına sarkan saçlar) vardı Annem bana: "Ben onları kesmem, çünkü Rasûlullah (s.a.v.) çeker ve tutardı" dedi.

 

 

İzah:

Sadece Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

Aliyy'ül - Karî Nebi (s.a.v.) Efendimizin, Hz.Enis'in zülüflerini Ilıtmasını şu iki şekilde izah et­miştir.

 

1. Enes (r.a)'ın saçlarım tutar ve onunla oynardı.

 

2. Veya Onları kulağına varıncaya kadar uzatır, kulaktan aşağı uzanan­ları tutar ve keserdi.

 

Sözü hangi mânâya hamledersek edelim bu. Rasûluilah (s.a.v.)'mn, hiz­metçisine ne kadar güzel muamele ettiğine delâlet eder. Müslümanlar için en güzel örnek olan Efendimiz'in hayatının her safhası, toplumun her fer­dinin kendisi için rehber edineceği hadiselerle doludur.

 

Hadis-i Şerif, zülüf uzatmanın caiz olduğuna delâlet etmektedir. Buna delâlet eden başka hadisler de vardır. Nesâi'nin tahricine göre, Ziyad'in babası Husayn, Hz. Nebi (s.a.v.)'e gelmiş. Efendimiz de mübarek eli­ni Husayn'ın zülüfleri üzerine koyup besmele çekmiş ve onun için dua et­miştir.

 

Sahihayn'da İbn Mes'uddan rivayet edilen şu hadis de bunlardandır.: "Hz. Nebi (s.a.v.)'in ağzından yetmiş sûre okudum. Zeyd b. Sabit oğ­lan çocukları ile birlikte idi ve onun iki zülüfü (iki taraftan zülüf) vardı."

 

Burada karşımıza bu konudaki hadislerle bir önceki babın hadisleri arasında bir çelişki görüntüsü çıkmaktadır. Çünkü o hadisler zülüf bırak­mayı nehyetmekte, bu hadis ise caiz olduğuna delâlet etmektedir.

 

Bu hadislerin arası şu şekilde uyuşturulmuştur. Nehyedilen zülüf uzat­maktan maksat, saçın kalın kısmını tıraş edip sadece sakalların üzerinde­ki veya tepedeki saçı uzatmaktır. Caiz olan zülüf ise, şakaklar üzerindeki saçlar biraz daha uzun olmakla birlikte, başın kalan kısmında da saç bı­rakmaktır. Yani başın kalan kısmındaki şakaklar üzerindekilerden daha fazla kısaltılır.