SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

LİBAS BAHSİ

<< 4138 >>

DEVAM: 41. Ayakkabı Giyme Hakkında (Gelen Hadisler)

 

حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا صَفْوَانُ بْنُ عِيسَى حَدَّثَنَا عبْدُ اللَّهِ بْنُ هَارُونَ عَنْ زِيَادِ بْنِ سَعْدٍ عَنْ أَبِي نَهِيكٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ مِنْ السُّنَّةِ إِذَا جَلَسَ الرَّجُلُ أَنْ يَخْلَعَ نَعْلَيْهِ فَيَضَعَهُمَا بِجَنْبِهِ

 

İbn Abbas (r.a)'dan şöyle elediği rivayet olunmuştur: Kişi otur(mak iste) diği zaman, ayakkabılarını çıkarıp (sol) yanına koyması sünnettendir.

 

 

İzah:

İnsan bir yerde bir süre oturmak istediği zaman ayakkabılarını çıkarıp sol tarafına koyması müste-haptır. Ayakkabıda pislik bulanahiieceği için onu sağ tarafına ve kıble ci­hetine koyması caiz değildir. Çünkü insanın bu iki ciheti devamlı hürme­te lâyık olduklarından insan oralara karşı her zaman edepli davranıp, ede­be aykırı davranışlardan kaçınmalıdır.

 

Ayakkabıları arkaya koymaksa hırsızlık tehlikesi sebebiyle orada kal­dığı sürece sahibinin gönlünü meşgul edeceğinden sakıncalıdır.

 

Bir memleketle kıble ciheti genellikle değişmezse de sağ, sol ve arka dhetieri insanın durumuna göre değişebilir. Bir başka ifadeyle bu cihetler izafîdir. Fakat bu cihetlerin izafî olması hadisin hükmünü değiştirmez, İn­sanın sağ tarafına gelen cihet devamlı hürmete lâyıktır. Kıble ciheti de böyledir.