SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

ET’İME BAHSİ

<< 3778 >>

بَاب فِي أَكْلِ اللَّحْمِ

20. Et Yeme Hakkındaki (Hadisler)

 

حَدَّثَنَا سَعِيدُ بْنُ مَنْصُورٍ حَدَّثَنَا أَبُو مَعْشَرٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا تَقْطَعُوا اللَّحْمَ بِالسِّكِّينِ فَإِنَّهُ مِنْ صَنِيعِ الْأَعَاجِمِ وَانْهَسُوهُ فَإِنَّهُ أَهْنَأُ وَأَمْرَأُ

 

قَالَ أَبُو دَاوُد وَلَيْسَ هُوَ بِالْقَوِيِّ

 

Âişe (r.anhâ)'dan rivayet olunduğuna göre; Rasûlullah (s.a.v.): "Eti bıçakla kesmeyiniz. Çünkü bu ecnebilerin işidir. Onu siz dişlerinizle kopararak yeyiniz. Çünkü böylesi daha lezzetli ve hazmı daha kolaydır" buyurmuştur.

 

Ebû Dâvûd dedi ki: Bu hadis sahih değildir.

 

 

İzah:

Tirmizî, et'ime; Nesâî, sıyâm; Dârimî, et'ime; Ahmed b. Hanbel, III, 400, VI, 465.

 

İbnü'l-Cevzî bu hadisi Mevzuat isimli eserinde uydurma hadisler arasında zikretmiştir. Ahmed b. Hanbel; bu hadisin sahih olmadığını, bu hadisi Ebû Ma'şer el-Medinî'den başka rivayet eden bir ravi daha bulunmadığını söylemiş ve kendisinin, Ümeyye ed-Dâmrî'den Rasûlullah (s.a.v.)'ın boğazlanmış bir koyunun omuz kısmından bıçakla kesti­ğine dair bir hadis rivayet ettiğini ifade ettikten sonra şöyle demiştir: "Eğer Ebû Ma'şer'in rivayet ettiği hadisin sahih olduğu kabul edilirse o hadisin piş­miş et hakkında söylenmiş olması gerekir. Hz. Nebi'in bir koyunun omuz kısmından bir bıçakla.kesip aldığım ifade eden Ümeyye hadisinin de pişmemiş etler hakkında söylenmiş olması ihtimali vardır."

 

İzahattaki hadis tam olmasada; Buhari, vudû, ezan, cihâd, et'ime; Müslim, hayz; Tirmizî, et'ime; Dârimî, vudû; Ahmed b. Hanbel, I, 365, IV, 139, 179, V, 288. de geçer.