SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

ET’İME BAHSİ

<< 3833 >>

DEVAM: 42. (İçerisinde) Kurtlu Hurma (Bulunan Hurmaları) Yerken (İçlerinde Kurt Bulunup Bulunmadığını İyice) Araştırmak (Gerekir)

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ أَخْبَرَنَا هَمَّامٌ عَنْ إِسْحَقَ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي طَلْحَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يُؤْتَى بِالتَّمْرِ فِيهِ دُودٌ فَذَكَرَ مَعْنَاهُ

 

İshak b. Abdillah b. Ebî Talha'dan rivayet olunduğuna göre; Nebi (s.a.v.)'e (bazen) içinde kurt bulunan hurmalar getiriirdi de...

 

(Ravi İshak sözlerine devam ederek bir önceki hadisin manasını (ifade eden sözler) söyledi.

 

 

İzah:

İbn Mâce, et'ime

 

Bu hadis-i şerifler içindeki kurtları çıkarmadan kurtlu hur­ma yemenin caiz olmadığını ifade etmektedir. Çünkü kurt­ar pistir. Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'inde, "...Onlara güzel şeyleri helâl, çirkin şeyleri haram kılar"[A'raf 157] âyetiyle pis şeyleri haram kılmıştır. Bu mevzuda Aliyyü'I-Kârî şöyle diyor:

 

"Taberanî, hasen bir senetle İbn Ömer'den Hz. Nebi'in hurma­ların içinde kurt araştırmayı yasakladığına dair merfû bir hadis[Heysemî, Mecmau'Zevâid, V, 4.] rivayet etmişse de bu hadis yeni hurmalar hakkındadır ve vesveseyi önlemek için­dir. Hurmayı gözden geçirmeden yemenin caiz olduğunu bildirmek için de öylemiş olabilir."

 

Bezlü'l-Mechûd yazan ise şöyle diyor:

 

"Her ne kadar Aliyyü'1-Kârî böyle demişse de, hadis-i şerifte kurtlu hur­maları yemenin mekruh olduğu bildirildiğine göre; içinde kurt bulunması ih­timali kuvvetli olan bir hurmayı iyice kontrol etmeden yemenin mekruh ol­ması fakat içinde kurt bulunması ihtimali zayıf olan bir hurmayı kontrol et­meden yemenin ise caiz olması, içinde kurt bulunduğu kesin olarak bilinen bir hurmayı ayıklamadan yemenin de haram olması gerekir. Bunun caiz ve tenzihen mekruh olduğu söylenemez."