SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EŞRİBE BAHSİ

<< 3675 >>

بَاب مَا جَاءَ فِي الْخَمْرِ تُخَلَّلُ

3. Şarabın Sirke Olması Mümkün Müdür?

 

حَدَّثَنَا زُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ حَدَّثَنَا وَكِيعٌ عَنْ سُفْيَانَ عَنْ السُّدِّيِّ عَنْ أَبِي هُبَيْرَةَ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ أَنَّ أَبَا طَلْحَةَ سَأَلَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ أَيْتَامٍ وَرِثُوا خَمْرًا قَالَ أَهْرِقْهَا قَالَ أَفَلَا أَجْعَلُهَا خَلًّا قَالَ لَا

 

Enes b. Mâlik (r.a)'den rivayet olunduğuna göre; Ebû Talha Nebi (s.a.v.)'e (bir miktar) şaraba vâris olan yetimlerin elinde bulunan bu şarabı) sormuş, (Hz. Nebi)  "Onu dök!" cevabını vermiş. (Ebû Talha): Onu sirke de yapmayayım mı? diye sorunca (Hz. Nebi):  "Hayır!" cevabını vermiş.

 

 

İzah:

Müslim, eşribe; Tirmizî, buyu'; Dârimî, eşribe; Ahmed b. Hanbel, III, 119, 180, 260.

 

Bu hadis, şarap’tan sirke yapmayı caiz görmeyen İmam Şa­fiî, İmam Ahmed ve çoğunluk ulemanın delilidir. Onlara göre; şarab’ın içine ekmek, soğan, maya veya başka bir şey atmak suretiyle sirke yapılan şarap temiz olmaz. Necaseti bakidir. İçine atılan şey de pis olur. Ar­tık bu sirke ebediyen temiz olmaz. Fakat, şarap güneşten gölgeye yahut göl­geden güneşe nakletmek suretiyle sirke olursa temiz sayılıp sayılmayacağı hu­susunda Şâfiîlerden iki görüş rivayet olmuştur. Esah kavle göre temiz olur.

 

İmam A'zam ile Evzaî ve Leys; sirke yapmakla şarabın temiz olacağına kaildirler. İmam Malik'ten üç rivayet vardır. Bunların esah olanına göre şa­raptan sirke yapmak haramdır. Sirkeyi yapan Allah'a âsi olur. Fakat yapı­lan sirke temizdir. İkinci kavle göre haramdır, sirke yapmakla temiz olmaz. Üçüncüye göre helâldir, temiz olur.

 

Âlimler, kendi kendine sirke olan şarab’ın temiz sayılacağına icma’ et­mişlerdir. Malikîlerden Sahnûn'un; "Temizlenmez" dediği rivayet olunmuş­tur.

 

Nevevî: "Eğer bu doğru ise, kendinden evvel gerçekleşmiş olan icma ile merdudtur" diyor. [Davudoğlu A, Sahih-i Müslim Terecine ve Şerhi, IX, 259.  ]