SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

İLİM BAHSİ

<< 3653 >>

بَاب تَكْرِيرِ الْحَدِيثِ

6. (Hz. Nebiin Söylediği) Bir Sözü (Üç Defa) Tekrarlama (Sının Hikmeti)

 

حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ مَرْزُوقٍ أَخْبَرَنَا شُعْبَةُ عَنْ أَبِي عَقِيلٍ هَاشِمِ بْنِ بِلَالٍ عَنْ سَابِقِ بْنِ نَاجِيَةَ عَنْ أَبِي سَلَّامٍ عَنْ رَجُلٍ خَدَمَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إِذَا حَدَّثَ حَدِيثًا أَعَادَهُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ

 

Nebi (s.a.v.)'in hizmetçilerinin birinden rivayet olunduğuna göre; Nebi (s.a.v.) bir söz söylediği zaman onu üç defa tekrarlarmış.

 

 

İzah:

Buhari, ilim; Tirmizî, menâkıb

 

Fahr-i Kâinat Efendimizin, bazen yahutta ekseriyetle söylediği sözleri üç defa tekrarlamasının sebebi hususunda hadis sarihleri şu görüşleri ileri sürmüşlerdir:

 

1- Hz. Nebi her söylediği sözü değil, ancak anlaşılması güç olan cümleleri tekrarlardı ki bundan maksadı, dinleyenlerin bu sözleri kolayca an­lamalarım sağlamaktı. Hanefî ulemasından Sindî bu görüştedir.

 

2- Rasûl-i Zişan Efendimizin sözlerini bu şekilde tekrarlaması, dinleyen kimseler içerisinde anlayışı kıt kimselerin bulunması ile ilgili olabileceği gi­bi, söylediği sözler arasında anlaşılması zor ince manalı sözlerin bulunma­sıyla da ilgili olabilir.

 

Hz. Nebi bu tekrarlar ile, anlayışı kıt kimselerin de o sözleri an­lamasını sağlamak ve derin manalı sözlerin tekrar işitilip anlaşılmasına im­kân vermek istemiş olabilir. Hattâbı (r.a) bu görüştedir.

 

3- Zihinlere daha iyi yerleşmesi ve tesirinin daha fazla olması için sözle­rini tekrarlamış olabilir. İmamlardan bazıları da bu görüştedir.

 

4- Bezlü'l-Mechûd yazarına göre Hz. Nebi'in sözlerini tekrarla­maktan maksadı, onların daha kolay bellenmesi içindir.