SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

CENAİZ BAHSİ

<< 3222 >>

بَاب كَرَاهِيَةِ الذَّبْحِ عِنْدَ الْقَبْرِ

68-70. Kabrin Yanında Kurban Kesmek Mekruhtur

 

حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ مُوسَى الْبَلْخِيُّ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ أَخْبَرَنَا مَعْمَرٌ عَنْ ثَابِتٍ عَنْ أَنَسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا عَقْرَ فِي الْإِسْلَامِ قَالَ عَبْدُ الرَّزَّاقِ كَانُوا يَعْقِرُونَ عِنْدَ الْقَبْرِ بَقَرَةً أَوْ شَاةً

 

Enes (r.a)'den demiştir ki: Rasûlullah (s.a.v.) "İslâm'da (kabr'in etrafında kurban) kesmek (meşru) değildir." buyurdu.

 

(Bu hadisin ravilerinden) Abdurrezzak dedi ki: (Cahiliyye devrinde halk) kabir(lerin) yanında ya sığır veya başka bir hayvan keserlerdi.

 

 

İzah:

Akr: Devenin bacaklarını ayakta iken kesmek demektir. Daha sonra bu kurban kesme anlamında kutlanılır olmuştur.

 

Cahiliyye döneminde halk; kurbanlarını, kabristanlarda veya ölü me­zara götürüleceği sırada, teneşir.tahtası altında kesmeyi adet edinmişlerdi.

 

Cahiliyye araplan bunu daha ziyade hayatında cömertliğiyle tanınan kim­selerin kabirleri etrafında yaparlardı. "Bu adam sağlığında cömert idi. Mi­safirleri doyururdu. Bu cömertliğinin ölümünden sonra da devam ettiğini gös­termek için biz onun kabrinin yanında bu kurbanları kesip kurdun ve kuşun bu kurbanın etinden yemesini sağlıyor ve onun hayatındaki cömertliğini bu şekilde mükâfatlandırıyoruz." derlerdi. Hattâbî'nin açıklamasına göre, ca­hiliyye araplarının ahiret hayatına inananları "Ölünün geride bıraktığı de­vesi kurban edilecek olursa, o ölü kıyamet gününde binitli olarak hasredilir. Eğer devesi kurban edilmezse yaya olarak hasredilir" derlerdi.

 

Bu mevzuda Menhei yazarı şunları söylüyor: "Günümüzde Mısır'da halk cenazeyi uğurlarken kafesler içinde mezarlığa götürdükleri kuzuları defnden sonra keserek etlerini yanlarında bulunan ekmeklerle birlikte halka dağıt­maktadırlar. Bu hareket bir takım izdihamlara ve hatta kavgalara sebep ol­maktadır. Bir takım haksızlıklara da sebep olan bu hareket bid'attan başka bir şey değildir ve şu iki cihetten de sünnete aykırıdır:

 

1. Çünkü bu iş İslâm'ın kaldırmış olduğu cahiliyye adetlerindendir.

 

2. Bu harekette riya, suma, başkalarına karşı üstünlük taslama vardır. Oysa hayır ve hasenat işlerinde sünnet olan gizliliktir. Ayrıca sünnette ve se­lefi salihinin hayatında kabristanda böyle bir ziyafet verildiği görülmemiş­tir. Hayır sünnete ve selefi salihine uymakla gerçekleşir."

 

Türkiye'de bazı bölgelerde türbeler etrafında kurban kesmek de bu bid'atlardan biridir.