SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

MENASİK BAHSİ

<< 1948 >>

DEVAM: 67. Haram Ayları

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى بْنِ فَيَّاضٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَهَّابِ حَدَّثَنَا أَيُّوبُ السَّخْتِيَانِيُّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سِيرِينَ عَنْ ابْنِ أَبِي بَكْرَةَ عَنْ أَبِي بَكْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِمَعْنَاهُ

 

قَالَ أَبُو دَاوُد سَمَّاهُ ابْنُ عَوْنٍ فَقَالَ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي بَكْرَةَ عَنْ أَبِي بَكْرَةَ فِي هَذَا الْحَدِيثِ

 

İbn Ebî Bekre (r.a.), Nebi (S.A.V.)'den (önceki 1947. hadisin) mânâsını rivayet etmiştir.

 

Ebû Dâvûd dedi ki: İbn Avn, İbn Ebî Bekre (diye bilinen Râvijnin ismini bu hadisfin senedinde açıkladı. Dedi ki: (Bu hadis) Abdurrahman b. Ebî Bekre'den rivayet olunmuştur. O da Ebû Bekre'den rivayet etmiştir.

 

 

Diğer tahric: Buhari, ilim; Müslim, kasame; Ahmed b. Hanbel, V, 37.

 

İzah:

Bu hadisin senedinde kendisinden İbn Ebî Bekre künyesiyle bahsedilen râvînin asıl adından bahsedilmemektedir. Bu sebeple Ebû Dâvûd bu râvînin kimliğini tanımak maksadıyla "Abdullah b. Avâne isimli râvinin bu hadisi naklederken İbn Ebî Bekre künyesiyle anılan zâtın ismini Abdurrahman b. Ebî Bekre olarak kaydede­rek lîbnj Ebî Bekre'nin esas isminin Abdurrahman olduğunu açıkladığım" söylemiştir. Bu hadis Müslim'de şu anlama gelen lafızlarla rivayet olun­muştur: "O gün gelince Nebi (S.A.V.) devesinin üzerine oturdu. Birisi de devenin yularından tuttu:

 

"Bilir misiniz bugün hangi gündür?" buyurdu. Ashâb: Allah ve Resulü daha iyi bilir, dediler. Biz ö güne esas adından baş­ka bir isim verecek sanmıştık. Sonra:

 

"Kurban (bayramı) günü değil mi?" buyurdu.

 

Evet, evet (öyledir) ya Resûlullah, dedik.

 

"Ya bu ay nedir?" diye sordu.

 

Allah ve Resulü daha iyi bilir dedik.

 

"Zülhicce değil midir?" buyurdu.

 

Evet, evet (öyledir) ya Resûlallah dedik.

 

"Ya şu belde neresidir?" diye sordu.

 

Allah ve Resulü daha iyi bilir, dedik. Hatta ona başka bir isim vere­cek sandık.

 

"Malûm belde değil mi?" buyurdu.

 

Hay, hay (öyledir) ya Resûlallah, dedik.

 

"İşte sizin kanlarınızı mallarınız ve ırzlarınız birbirinize şu beldeniz­de, şu ayınızda, şu gününüzün haram olduğu gibi haramdır. Burada bulu­nan bulunmayana iletsin" buyurdular.[Müslim, kasâme] İşte Müslim'in bu rivayetinde de İbn Ebî Bekre'nin adı Abdurrahman b. Ebî Bekre diye zikredilmiştir.