SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

MENASİK BAHSİ

<< 1935 >>

DEVAM: 64. Müzdelife'de Namaz

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ آدَمَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَيَّاشٍ عَنْ زَيْدِ بْنِ عَلِيٍّ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي رَافِعٍ عَنْ عَلِيٍّ قَالَ فَلَمَّا أَصْبَحَ يَعْنِي النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَوَقَفَ عَلَى قُزَحَ فَقَالَ هَذَا قُزَحُ وَهُوَ الْمَوْقِفُ وَجَمْعٌ كُلُّهَا مَوْقِفٌ وَنَحَرْتُ هَا هُنَا وَمِنًى كُلُّهَا مَنْحَرٌ فَانْحَرُوا فِي رِحَالِكُمْ

 

Ali (r.a.)'den; demiştir ki: Nebi (S.A.V.) (Müzdelife'de) sabahladı ve (orada) Kuzeh (denilen yer)de vakfe yaptı ve; "Burası Kuzeh'dir ve vakfe yeridir. Müzdelife(nin) de her tarafı vakfe yeridir!" buyurdu. (Minâ'ya varınca da şöyle buyurdu); "Ben kurbanı şurada kestim. Minâ(nın) her tarafı kesim yeridir. Binaenaleyh (kurbanlarınızı) konak yerlerinizde kesiniz!"

 

 

İzah:

Tirmizî, hac; Ahmed b. Hanbel, I, 75, 157.

 

Kuzeh: Mekke civarında Müzdelife'nin sonunda Meş'ar  Haram'ın yakınında bir tepedir. Bir görüşe göre Meş'ar-ı

 

Haram'la Kuzeh aynı yerdir. Hacıların Müzdelife'dekı vakfeyi burada yap­maları daha faziletlidir. Çünkü Hz. Nebi vakfesini burada yapmış­tır. Ancak Ebrehe ordusunun hazimete uğradığı yer olan Muhassar vadi­sinde vakfe yapılamaz. Çünkü burası Müzdelife'den değildir.

 

Minâ sınırlan içerisinde kalan her yerde kurban kesmek caizdir. An­cak Minâ mescidinden sonra gelen Cemre-i Ûla yanında kesmek daha fa­ziletlidir. Çünkü Resûl-i Ekrem Efendimiz kurbanlığını burada kesmiştir.