SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

MENASİK BAHSİ

<< 1902 >>

DEVAM: 55. Safa İle Merve Arasında Yapılan Sa'y

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا خَالِدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ حَدَّثَنَا إِسْمَعِيلُ بْنُ أَبِي خَالِدٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي أَوْفَى أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اعْتَمَرَ فَطَافَ بِالْبَيْتِ وَصَلَّى خَلْفَ الْمَقَامِ رَكْعَتَيْنِ وَمَعَهُ مَنْ يَسْتُرُهُ مِنْ النَّاسِ فَقِيلَ لِعَبْدِ اللَّهِ أَدَخَلَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْكَعْبَةَ قَالَ لَا

 

Abdullah b. Ebî Evfâ'dan rivayet olunduğuna göre, Resûlullah (S.A.V.) umre yapıp Beyt'i tavaf etmiş ve beraberinde kendisini (kâfir) halktan koruyan kimse(ler) olduğu halde Makam-(ı îbrahim)in arkasında iki rekat (namaz) kılmıştır. Abdullah (r.a.)'e; Resûlullah (s.a.v.) Kabe'ye (de) girdi mi? diye sorulmuş. (O da); Hayır diye cevap vermiştir.

 

 

İzah:

Buhârî, Hac; Müslim, hac; İbn Mace, menâsik

 

Resûlullah'ın bu umresinden maksat Mekke'nin Fethinden önce ifa ettiği umre-i kazadır. Resul-i Ekrem'in bu umre sırasında Kâbe'-i Muazzama'mn içine girmediği anlaşılıyor. Buharı'-nin rivayetinde de şu anlama gelen lafızlarla bu gerçeğe işaret ediliyor: "Resûlullah (S.A.V.) umre yaptı, Beyti tavaf etti ve Makâm-i İbrahim'in ar­kasında iki rekat namaz kıldı. Beraberinde kendisim halktan koruyan kim­seler vardı. Bir adam İbn Ebî Evfâ'ya:

 

Resûlullah (S.A.V.) Kabe'ye girdi mi? diye sordu. İbn Ebi Evfâ; "Hayır" diye cevab verdi.

 

"Beraberinde kendisini halktan koruyan kimseler olduğu halde" cüm­lesindeki Resûlllah'ın korunduğu halktan maksat, Kureyş müşrikleridir. Müslümanlar, Küreyş müşriklerinin ok ve benzeri şeyler atarak Resul-i Ekrem'e bir zarar vermeleri endişesiyle O'nun etrafını çevirip kendi vü­cutlarım siper etmek şeklinde bu tehlikeyi ortadan kaldırmışlardır.

 

Ulemânın beyânına göre Resûlullah (S.A.V.)'in sözü geçen umre esnasın­da Beyt-i Şerife girmemesine sebeb, içinde bulunan putlardır. Zaten müş­rikler, bunları değiştirmek için O'nun Kabe'ye girmesine müsaade etmez­lerdi. Mekke fethedilince Resûlullah bu putların kaldırılmasını emretti. On­dan sonra da Kabe'ye girdi. Binaenaleyh Resûlullah'ın Kabe'ye girdiğini ifâde eden hadisler Resûlullah'ın fetihten sonra Mekke'ye girmesiyle il­gilidir.