SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALATU’T-TATAVVU BAHSİ

<< 1255 >>

بَاب فِي تَخْفِيفِهِمَا

3. Sabah Namazının Sünnetini Kısa (Sürelerle) Kılmak

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ أَبِي شُعَيْبٍ الْحَرَّانِيُّ حَدَّثَنَا زُهَيْرُ بْنُ مُعَاوِيَةَ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ عَمْرَةَ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُخَفِّفُ الرَّكْعَتَيْنِ قَبْلَ صَلَاةِ الْفَجْرِ حَتَّى إِنِّي لَأَقُولُ هَلْ قَرَأَ فِيهِمَا بِأُمِّ الْقُرْآنِ

 

Âişe (r.anhâ)'dan; demiştir ki: Nebi (s.a.v.) sabah namazından Önceki iki rekatı (o.kadar) kısa bir zamanda kılardı (ki) ben (kendi kendime) "acaba bu iki rekatta Ummü'l-Kur'an'ı okudun mu ki?" derdim.

 

 

İzah:

Buhârî, teheccüd; Müslim, müsâfırîn; Nesaî, iftitâh; Muvatta', salâtu'I-leyl; Ahmed b. Hanbel, VI, 165, 235.

 

Metinde geçen "Ümmü'l-Kur'fin" kelimesi ile Fatiha Sûresi kasd edilmektedir.Bu kelime "Kur'ân'ın anası" anlamına gelir.Fâtiha'ya bu ismin verilmesi Fâtiha'nın Kur'an-ı Kerim'in şu üç mü­him esasını ihtiva etmesindendir:

 

1. Mebde': Allah Teâlâ'ya hamd-ü senada bulunmak,

 

2. Me'âş (hayat): Yalnız ona ibâdet etmek ve yalnız O'ndan yardım-istemek,

 

3. Me'âd (Allah'a dönüş): Amellerden hesaba çekilmek ve onların kar­şılığını görmek,

 

Hz. Âişe'nin metinde geçen; "ben (kendi kendime) acaba bu iki rekata UmmiFI-Kur'ân'ı okudu mu ki? derdim" sözü, onun okuyup okumadığın­dan şüphe etmesi anlamına gelmez. Bu sözden maksad, Nebi (s.a.v.) diğer nafileleri uzun tuttuğu halde sabah namazının sünnetini son derece kısa ola­rak kıldığını ifâde etmektir. Binaenaleyh "sabah namazının sünnetinde kı­raat yoktur" diyen Ebû Bekr el-Esam ile İbn Uleyye ve Zâhiriyye mezhebinden bir taifenin bu hadisi kendi görüşleri için delil getirmeleri isabetli değildir. Nebi (s.a.v.)'in sabah namazının sünnetini hafif kılmasının hikme­ti, sabah namazının farzına ilk vaktinde yetişmektir. Gece namazına nasıl hafif iki rekatla hazırlanıyorsa [bk. 1323 numaralı hadis.] gündüz namazına da aynı şekilde hafif iki rekat namazla başlamak istemiş olması da muhtemeldir.