SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 458 >>

بَاب فِي حَصَى الْمَسْجِدِ

15. Mescide Çakıl Koymak Ve Mescidden Çakıl Çıkarmak

 

حَدَّثَنَا سَهْلُ بْنُ تَمَّامِ بْنِ بَزِيعٍ حَدَّثَنَا عُمَرُ بْنُ سُلَيْمٍ الْبَاهِلِيُّ عَنْ أَبِي الْوَلِيدِ سَأَلْتُ ابْنَ عُمَرَ عَنْ الْحَصَى الَّذِي فِي الْمَسْجِدِ فَقَالَ مُطِرْنَا ذَاتَ لَيْلَةٍ فَأَصْبَحَتْ الْأَرْضُ مُبْتَلَّةً فَجَعَلَ الرَّجُلُ يَأْتِي بِالْحَصَى فِي ثَوْبِهِ فَيَبْسُطُهُ تَحْتَهُ فَلَمَّا قَضَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الصَّلَاةَ قَالَ مَا أَحْسَنَ هَذَا

 

Ebu'i-Velid'den, demiştir ki: İbn Ömer (radiyallahu anh)'a, Mesciddeki çakıl taşlarını sordum, şöyle dedi: Bir gece yağmur yağdı ve yer ıslandı. Bir adam eteğinde çakıl getirip altına döşemeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: "Bu ne kadar güzel!..."

 

 

AÇIKLAMA:     AÇIKLAMA:     Daha önce de ifade edildiği gibi, Mescid-i Nebevi'nin tavanı Resulullah ve ilk halifeler devrinde hurma dallarıyla kaplı idi.Bu yüzden, yağmur yağdığı zaman olduğu gibi yere iner ve mescidin tabanı­nı ıslatırdı. Yine böyle bir günde, sahabilerden biri eteğinde taşlar getirerek namaz kılacağı ye re döşemiş. Resulullah (s.a.v.) bunu beğenmiş, takdirini açık­ça ifade etmiştir. Gerek Resulullah'ın beğenmesi, gerekse mescidden çıkarılmayarak sonraki nesillere kadar baki bırakılması, mescidlere döşeme yapılmasının cevazına delildir.

 

Bazı Hükümler

 

1. Mescidlere sergi sermek, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in methine mazhar bir davranıştır.

2. Güzel bir hareket (hayr) yapanın övülmesi caizdir.

3. İyi bir hareket özel bir izne tabi değildir.

4. Asr-ı Saadette mescidin tabanında hasır vs. gibi herhangi bir sergi yoktu.                                   

5. Reisin, tebaasından gördüğü güzel bir hareketi övmesi caizdir.

 

 

DEVAM