SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 449 >>

DEVAM: 12. Mescid İnşası

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْخُزَاعِيُّ حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ أَيُّوبَ عَنْ أَبِي قِلَابَةَ عَنْ أَنَسٍ وَقَتَادَةُ عَنْ أَنَسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى يَتَبَاهَى النَّاسُ فِي الْمَسَاجِدِ

 

Enes b. Malik (r.a.), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu haber vermiştir: "İnsanlar, mescidleriyle öğününceye kadar kıyamet kopmaz."

 

 

Diğer tahric: Nesai, mesacid; İbn Mace, mesacid; Darimi, salat; Ahmed b. Hanbel, III 134, 145, 152, 230, 283.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif, Resulullah (s.a.v.)’in gaybten haber verme tarzındaki mucizelerinin en bariz örneklerindendir. Efendimiz, insanların gösteriş ve anılmak için cami yaptırmalarını ve biribirlerine karşı, yaptırdıkları camilerle övünüp böbürlenmelerini kıyametin alameti olarak haber vermiştir. Gerçekten, Resulullah'ın haberi kısa zamanda olduğu gibi tahakkuk etmiş ve gün geçtikçe artan bir hızla devam etmiştir.

 

Bu hadis-i şerif, bir önceki hadiste, İbn Abbas'tan mevkuf olarak riva­yet edilen "eser"le aynı manayı ifade etmektedir. Bu da gösteriyor ki, İbn Abbas'ın sözü, kendi görüş ve hevasından doğan bir söz değil, Hz. Peygamber'in hadislerinden mülhemdir.

 

Yine, bu hadis gösteriş için cami yaptırmanın caiz olmadığının açık bir delilidir. Bu babda İbn Huzeyme'nin Ebu Kılabe kanahyle Enes'ten, Beyhaki'nin İbn Ömer'den ve Tirmizi'nin rivayet ettiği hadisler de vardır. Bütün bu hadisler, müslümanların, bir gün gelip cami inşasını övünme ve böbür­lenme vasıtası yapacaklarını haber vermektedirler.

 

Bazı Hükümler

 

Camilerin süslenmesi ve onlarla övünme kıyamet alametlerindendir. Bundan kaçınılması gerekir.

 

 

DEVAM