SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 429 >>

DEVAM: 9. Namaz Vakitlerini Muhafaza

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْعَنْبَرِيُّ حَدَّثَنَا أَبُو عَلِيٍّ الْحَنَفِيُّ عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ الْمَجِيدِ حَدَّثَنَا عِمْرَانُ الْقَطَّانُ حَدَّثَنَا قَتَادَةُ وَأَبَانُ كِلَاهُمَا عَنْ خُلَيْدٍ الْعَصَرِيِّ عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ خَمْسٌ مَنْ جَاءَ بِهِنَّ مَعَ إِيمَانٍ دَخَلَ الْجَنَّةَ مَنْ حَافَظَ عَلَى الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ عَلَى وُضُوئِهِنَّ وَرُكُوعِهِنَّ وَسُجُودِهِنَّ وَمَوَاقِيتِهِنَّ وَصَامَ رَمَضَانَ وَحَجَّ الْبَيْتَ إِنْ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَأَعْطَى الزَّكَاةَ طَيِّبَةً بِهَا نَفْسُهُ وَأَدَّى الْأَمَانَةَ قَالُوا يَا أَبَا الدَّرْدَاءِ وَمَا أَدَاءُ الْأَمَانَةِ قَالَ الْغُسْلُ مِنْ الْجَنَابَةِ

 

Ebu'd-Derda (r.a.)'dan demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Beş (haslet) var ki, her kim onları (bilerek ve) inanarak yaparsa, cennete girer: (Bu hasletlerin sahipleri) Abdestlerine, rükularına, secdelerine, ve vakitlerine riayet ederek beş vakit namaza devam eden, Ramazanda oruç tutan, gücü yeterse Kabe'yi hacceden gönlü razı olarak zekat veren ve emanete riayet edenlerdir."

 

(İşitenler): Ya Eba'd-Derda "Emanete riayet nedir?" dediler. Cünüplükten dolayı yıkanmak, dedi.

 

 

Diğer tahric: Ahmed b. Hanbel, 1, 46; II, 362; V, 367

 

AÇIKLAMA:     Hz. Peygamber Hadiste zikredilen beş haslete sahip olan kimsenin cennete gireceğini ifade ettikten sonra, bu kişilerin hangi amelleri işleyenler olduklarını teker teker açıklamış ve en son olarak emaneti eda etmeyi saymıştır.

 

Rivayeti Ebu'd-Derda'dan dinleyenler, emaneti yerine getirmekten maksadın ne olduğunu sorunca, büyük bir ihtimalle yine ResulüIIah'tan Öğrendiği bir karineye dayanarak, "cünüplükten dolayı gusletmek" şeklinde cevap vermiştir.

 

Ancak bu ifadenin genel manada emanete riayet maksadıyla söylenmiş olması ve fakat Ebu'd-Derda'nın açıklamasının tamamen anlayışına dayalı olması da mümkündür.

 

İslam'ın bütün vecibeleri Allah'ın bizlere bir emanetidir. Cünüplükten dolayı gusletmek bu emanetler zincirinin bir halkasıdır. Ebu'd Derda Hazretlerinin kül içinde cüz (bütün içinde bir parça) olan cünüplükten gusletmeyi özellikle zikretmesi önemine binaen olsa gerektir.

 

Bazı Hükümler

 

1. İslamın esaslarını eda, kişinin felahına ve cennete girmesine vesiledir.

2. Hac ancak gücü yetene farzdır.

3. Zekattan dolayı sevap alınabilmesi için, gönül rızasıyla verilmesi şarttır.

 

 

DEVAM