SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 396 >>

DEVAM: 2. Namaz Vakitleri

 

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ مُعَاذٍ حَدَّثَنَا أَبِي حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ قَتَادَةَ سَمِعَ أَبَا أَيُّوبَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ قَالَ وَقْتُ الظُّهْرِ مَا لَمْ تَحْضُرْ الْعَصْرُ وَوَقْتُ الْعَصْرِ مَا لَمْ تَصْفَرَّ الشَّمْسُ وَوَقْتُ الْمَغْرِبِ مَا لَمْ يَسْقُطْ فَوْرُ الشَّفَقِ وَوَقْتُ الْعِشَاءِ إِلَى نِصْفِ اللَّيْلِ وَوَقْتُ صَلَاةِ الْفَجْرِ مَا لَمْ تَطْلُعْ الشَّمْسُ

 

Abdullah b. Amr (r.a.) ResuluIIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Öğlenin vakti, ikindi vakti girmedikçe; ikindininki güneş sararmadikça, akşamın vakti de şafağın kırmızılığı kaybolmadıkça (devam eder); yatsının vakti gece yarısına; sabah namazının vakti ise, güneş doğuncaya kadardır."

 

 

Diğer tahric: MüsIim, mesacid; Nesai, mevakit; Ahmed b. Hanbel, II, 21. 213, 223, 232.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis namaz vakitlerinin çıkış zamanlarını tesbit etmektedir. Burada üzerinde durulmayı gerektiren iki husus vardır:

 

Biri ikindi namazı ile ilgili bölümdür. Bu hadisten ikindinin vaktinin güneşin sarardığı an'a kadar devam ettiği anlaşılmaktadır. Halbuki başka rivayetlerde ikindi namazının güneş batıncaya kadar kılınabileceği beyan edilmekte idi. Buna göre hadisler arasında bir tearuz olduğu görünümü ortaya çıkmaktadır. Ulema bu tearuzu ortadan kaldırmak üzere bu hadiste gösterilen ikindi vaktinin kamil vakit olduğunu söylemişlerdir. Buna göre ikindi namazını güneş sararmadan önce kılmak efdal, fakat güneşin batmasından önce kılmak keraheten caizdir.

 

İkincisi de akşam namazı ile ilgilidir. Ulemadan bir kısmı akşam namazı vaktinin batıdaki kırmızı şafağın kaybolması ile son bulduğu, diğer bir kısmı da kırmızılıktan sonra meydana gelen beyazlığın kaybolması ile son bulduğu görüşündedirler. İmam Şafii, Ebu Yusuf ve İmam Muhammed birinci görüştedir. Bu hadis bu görüşü takviye etmektedir. İmam Azam ve Evzai de ikinci görüştedirler. Hanefi mezhebinde fetva Ebu Yusuf ve Muhammed'in görüşlerine göre verilmiştir.

 

 

SONRAKİ

 

 

İMAM ŞAFİİ’NİN NAMAZLARIN VAKİTLERİNE DAİR HÜKÜMLERİ İÇİN TIKLA