SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 899 >>

DEVAM: 153-154. Secde Nasıl Yapılır?

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ النُّفَيْلِيُّ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا أَبُو إِسْحَقَ عَنْ التَّمِيمِيِّ الَّذِي يُحَدِّثُ بِالتَّفْسِيرِ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ أَتَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مِنْ خَلْفِهِ فَرَأَيْتُ بَيَاضَ إِبِطَيْهِ وَهُوَ مُجَخٍّ قَدْ فَرَّجَ بَيْنَ يَدَيْهِ

 

îbn Abbas'tan; demiştir ki: "(Bir defa yanlarıyla) kolları arasını açmış bir halde (secdede bulunurken) arka tarafından Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim de koltuklarının beyazlığını gördüm."

 

 

Sadece Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    

 

Bazı ilim adamları bu hadîş-i şerife ve benzerlerine bakarak "îbn Abbas (r.a.) gerçekten Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in koltuklarının alt kısmındaki bembeyaz tenini görmüştür. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in koltuk altlarında kıl yoktu. Bu onun hasaisinden (özeliklerinden) idi" demişlerse de, Irakî buna itiraz ederek, "Resul-i Ekrem'e ait bir özelli­ğin sabit olabilmesi için açık bir delilin bulunması gerekir. Halbuki onun kol­tuk altlarında kıl bulunmadığına dair herhangi bir delil bulunmamaktadır. Bu mevzuda sadece ihtimale dayanarak hüküm vermek doğru değildir" de­miştir. Nitekim Tirmizî'nin rivayetinde yer alan şu hadis-i şerirde Irakî'nin görüşünü doğrulamaktadır: "Abdullah b. akra el-Huzaî'den; demiştir ki: "Babamla beraber Nemire ovasında idim. Bir kafjle geldi. Bir de gördüm ki Resülullah (s.a.v.) namaza durmuş" Abdullah dedi ki: Onun koltuklarının tüylerine bakıyor ve (siyah kılların altında) beyaz derisini görüyordum."[Tirmizi, mevakit] Esasen burada geçen "Ufre" kelimesinin "saf olmayan beyazlık" anlamına geldiği düşünülürse, görülen beyazlığın siyah kılların altında kalan tenin be­yazlığı olduğu kolayca anlaşılır.

 

Hadisimiz secde esnasında kolların yanlardan ve koltuklardan ayrılma­sına delalet ediyor. Şöyle ki; Nebi (s.a.v.) kollarım yanlarına yapıştır­mış olsaydı, Hz. İbn Abbas'm koltuk altlarının beyazlığını görmesi mümkün olmazdı. Ancak bilindiği gibi bu durum erkekler içindir. Kadınlarla hünsalar ise, kollarını açmazlar. Bilakis toplanarak secde ederler. Çünkü onlar hak­kında matlub olan tesettürdür.