SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 881 >>

DEVAM: 148-149. Namazda Dua

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ دَاوُدَ عَنْ ابْنِ أَبِي لَيْلَى عَنْ ثَابِتٍ الْبُنَانِيِّ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي لَيْلَى عَنْ أَبِيهِ قَالَ صَلَّيْتُ إِلَى جَنْبِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي صَلَاةِ تَطَوُّعٍ فَسَمِعْتُهُ يَقُولُ أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ النَّارِ وَيْلٌ لِأَهْلِ النَّارِ

 

Ebu Leyla'dan; demiştir ki; Nafile namazı kılmakta olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında namaza durmuştum. O'nu (şöyle) dua ederken işittim: "(Cehennem) ateş(in)den Allah'a sığınırım. Cehennemliklerin vay haline!"

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, ikame

 

AÇIKLAMA:    

 

Veyl, sözlükte başa gelen bela, keder, vay, yazık ve helak anlamlarına geldiği gibi, aynı zamanda Cehennemde bulunan bir vadinin de özel ismidir. Oraya kafirler atılır. Tabana düşmeleri için 40 yıla ihtiyaç vardır. Tirmizî'nin bir rivayetinde de "iki dağ arasında bir vadi­nin ismidir kî, kafirler oraya atıldıkları zaman 70 senede tabana ulaşırlar” [Tirmızi, tefsîru sure; Ahmed b. Hanbel, III, 75.] buyuruluyor.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.) Cehennem ateşinin şiddet ve dehşetinden Allah'a sığınmıştır. İbn Mace'nin, Enes (r.a.) den rivayet ettiği bir hadiste Resul-i Ek­rem (s.a.v.) şöyle buyuruyor:

 

"Sizin dünyadaki şu ateşiniz Cehennem ateşinin yetmişte biridir."[İbn Mace, zuhd]

 

Yine İbn Mace'nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte İbn Abbas (r.a.) şöy­le buyuruyor: Resulullah (s.a.v.):

 

 "Ey iman edenler, AIlah'dan hakkıyle kor­kunuz ve Allah'a teslim olmuş kimseler olarak can veriniz" [Al-i Imran 102] ayet-i kerimesini okudu ve şöyle buyurdu:

 

"Eğer Cehennemde bulunan zakkum’­dan bir damla dünyaya düşecek olsa, dünya ehlinin hayatını altüst ederdi. Artık zakkum’dan başka bir yiyeceği olmayan Cehennemliklerin halinin na­sıl olacağı düşünülmelidir." [İbn Mace, zühd]