SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 850 >>

بَاب الدُّعَاءِ بَيْنَ السَّجْدَتَيْنِ

140-141. İki Secde Arasında Dua Etmek

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ مَسْعُودٍ حَدَّثَنَا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ حَدَّثَنَا كَامِلٌ أَبُو الْعَلَاءِ حَدَّثَنِي حَبِيبُ بْنُ أَبِي ثَابِتٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقُولُ بَيْنَ السَّجْدَتَيْنِ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَعَافِنِي وَاهْدِنِي وَارْزُقْنِي

 

İbn Abbas (r.a.)'dan; demiştir ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki secde arasında; "Ey Allah'ım, beni bağışla, bana acı, bana afiyet ver, beni (doğru yola) hidayet et ve rızıklandır" diye dua ederdi.

 

 

Diğer tahric: Nesaî, kıyamü'l-leyl, İstiaze; Tirmizî, salat; İbn Mace, ikame; Ahmed b. Hanbel, 1, 180, 185, 371; IV, 353, 356, 382.

 

AÇIKLAMA:    

 

Hadis-i Şerifte geçen "Ey Allahım, beni bağışla ve bana acı" sözünden maksat, benim bütün günahlarımı ve hatalarımı hiç bırakmadan affet, ibadetlerimi kusuruyla beraber kabul ederek bana lütuf ve ihsanda bulun demektir.

 

"Bana afiyet ver" demekten maksatsa, "beni bela ve fitnelerden koru" demektir.

 

"Bana hidayet et" sözünün manası ise, "bana salih ameller işlemeyi nasib et" demektir. Esasen hidayet etmek tabirinin tam türkçe karşılığını bulmak çok zordur. Bu kelime üzerinde açıklama yaparken merhum ve kıymetli mü-fessirimiz Elmalık Hamdi Efendi şunları söylüyor: "Hidayet matluba isal edecek şeye lütf-u delalet etmektir ki, yolu sadece gösterivermek veya yola götürüvermek ve hatta nihayete kadar götürüvermek suretlerinden biriyle ta­hakkuk eder ki, sadece yolu gösterivermeye "irşad" veya "delalet-i gayr-i musıla" denildiği gibi, yolun nihayetine kadar götürüvermeye de "tevfik" veya "delalet-i musıle" denir. Demek ki hidayet, her matluba alelıtlak reh­berlik etmek değil, irşad gibi gayesinde hayır, keyfiyetinde lütf-ü letafet bu­lunan bir rehberliktir. Binaenaleyh hidayet kelimesinin mealinde en muvafık tabir lisanımızda maruf olduğu gibi, "bize hidayet et" demektir, "göster" deyince götürmek kahf. "Götür" deyince de letafet kalır ve hiçbiri tam ma­nayı ifade edemez ve lisanımızda böyle maruf bir kelimenin yerine'beheme-hal bir kelime koymağa çalışmak maksadı beyana münafi, kuru bir taassub olur."[Hak Dini Kur'an Dili, I, 119.]

 

Hadiste geçen "Beni rızıklandır" sözünün manası, "bana dünyada ha­yırlı rızıklar, ahirette de yüksek dereceler ve makamlar nasibeyle" demektir.