SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 825 >>

DEVAM: 131-132. Namazında [Fatiha'yı] Okumayı Terk Eden Kimsenin Durumu

 

حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ سَهْلٍ الرَّمْلِيُّ حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ عَنْ ابْنِ جَابِرٍ وَسَعِيدِ بْنِ عَبْدِ الْعَزِيزِ وَعَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْعَلَاءِ عَنْ مَكْحُولٍ عَنْ عُبَادَةَ نَحْوَ حَدِيثِ الرَّبِيعِ بْنِ سُلَيْمَانَ قَالُوا فَكَانَ مَكْحُولٌ يَقْرَأُ فِي الْمَغْرِبِ وَالْعِشَاءِ وَالصُّبْحِ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ فِي كُلِّ رَكْعَةٍ سِرًّا قَالَ مَكْحُولٌ اقْرَأْ بِهَا فِيمَا جَهَرَ بِهِ الْإِمَامُ إِذَا قَرَأَ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ وَسَكَتَ سِرًّا فَإِنْ لَمْ يَسْكُتْ اقْرَأْ بِهَا قَبْلَهُ وَمَعَهُ وَبَعْدَهُ لَا تَتْرُكْهَا عَلَى كُلِّ حَالٍ

 

er-Rebi' b. Süleyman'ın rivayeti olan önceki (824.) hadisin bir benzeri de Mekhul vasıtasıyla Ubade (b. Samit) radiyallahu anh'dan nakledilmiştir.

 

(Bu hadisi Mekhul'den nakledenler) dediler ki, Mekhul, akşam, yatsı ve sabah namazında her rekatta içinden Fatiha okurdu. (Bir defasında) O, "İmam sesli okuduğu vakitte, Fatiha okurken, sustuğu anlarda sen de (Fatiha'yı) gizlice oku. Eğer susmazsa ondan önce veya onunla beraber veya sonra oku (yabilirsin). Hiç bir zaman onu (okumayı) terk etme" dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu haberden anlaşılıyor ki Mekhul, sesli kılınan akşam, yatsı ve sabah namazlarında imamın arkasında bulunan cemaatinde Fatiha’yı gizlice okuması lazım geldiği görüşündedir ve kendi de böyle yapmaktadır. Esasen hadis-i şerifte geçen اقْرَأ kelimesi emir olarak "sen oku" manasına geldiği gibi muzarî mütekellim olarak "ben okurum" manasına da gelebilir. Müeliif Ebu Davud bu hadisi nakletmekle şunu de­mek istiyor; Mekhul'e göre, imamın arkasında bulunan kimsenin Fatiha'yı imamın Fatiha'yı okuduktan sonra susması anında okuması daha faziletli­dir. İmamın Fatiha'dan sonra sukut etmesi mevzuu 777 numaralı hadiste geçmişti. Nitekim Şevkanî'nin Neylu'I-Evtar isimli eserinde beyan ettiğine göre "İhtiyata uygun olan Fatiha'yı imamın sustuğu anlarda okumaktır. Bu­nunla beraber imamla beraber okuması da caizdir."[Şevkanî, Neylu'l-evtar, II, 242]

 

Her ne kadar bu haber imamın arkasında bulunan kimsenin cehri na­mazlarda da Fatiha'yı okuyacağına delalet ediyorsa da Fatiha*nın gizli veya açıktan okunacağına dair bir işaret taşımamaktadır. Ancak Beyhakî ve Ta-beranî'nin Enes'den rivayet ettikleri bir hadis-i şerif imamın arkasında bu­lunan cemaatin Fatiha'yı gizlice okuması gerektiğini ifade etmektedir.[el-Heysemî, Mecmeu'z-zevaid, II, 110.] Konu 818 numaralı hadisin şerhinde açıklanmış bulunmaktadır.