SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 811 >>

DEVAM: 127-128. Akşam Namazında Kıraatin Miktarı

 

حَدَّثَنَا الْقَعْنَبِيُّ عَنْ مَالِكٍ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ جُبَيْرِ بْنِ مُطْعِمٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّهُ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقْرَأُ بِالطُّورِ فِي الْمَغْرِبِ

 

Cubeyr b. Mut'ım babası (Adîy) den; demiştir ki: Ben Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem'i akşam namazında Tur Suresi'ni okurken işittim.

 

 

Diğer tahric: Buharî, ezan, cihad, meğazî, tefsir sure; Müslim, salat; Tirmizî, mevakît; Nesaî, iftitah ; Darimî, salat; Muvatta', nida; Ahmed b. Hanbel, IV, 80, 84, 85.

 

AÇIKLAMA:     Hadisin zahirinden Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in akşam namazının birinci rekatında Tur Suresi'nin bir kısmını, ikinci rekatında da kalan kısmını okuduğu anlaşılıyorsa da, aynı sureyi her rekatta tekrarlamış olması da mümkündür. Hadis-i şerife bu şekilde mana vermek de müm­kündür. Nitekim 816 no'lu hadis-i şerifte de geleceği üzere Fahr-i Kainat Efendimizin iki rekatta da aynı sureyi okuduğu vakidir.

 

Tahavî ve İbnu'l-Cevzî'nin dediği gibi "Tur Suresi'ni okuyordu" cümlesinden bu surenin bir kısmını okuduğunu anlamak müm­kündür. Nitekim Kur'an-ı Kerim'den bazı ayetleri okuyan bir kimse için "fa­lan kimse Kur'an okudu" demek caizdir. Lakin Buharî'nin tefsir bölümünde Resul-i Ekrem'in bu sureyi akşam namazında sonuna kadar okuduğu açık­lanmaktadır. Nitekim Taberanî'nin rivayet ettiği Usame b. Zeyd hadisi de Buharî'nin rivayetini te'yid etmektedir. Darekutnî'nin rivayetine göre Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in Tur Suresi'ni okuduğu namaz akşam namazının sün­netidir. [Bezlu'l-mechud, V, 26]

 

Akşam namazında okunacak Kur'an miktarı ve bunun hükmü ile ilgili açıklama bir önceki hadisin şerhinde geçmiştir.