SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 801 >>

DEVAM: 124-125 Öğle Namazındaki Kıraatla İlgili Hadisler

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَاحِدِ بْنُ زِيَادٍ عَنْ الْأَعْمَشِ عَنْ عُمَارَةَ بْنِ عُمَيْرٍ عَنْ أَبِي مَعْمَرٍ قَالَ قُلْنَا لِخَبَّابٍ هَلْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقْرَأُ فِي الظُّهْرِ وَالْعَصْرِ قَالَ نَعَمْ قُلْنَا بِمَ كُنْتُمْ تَعْرِفُونَ ذَاكَ قَالَ بِاضْطِرَابِ لِحْيَتِهِ

 

Ebu Ma'mer'den; demiştir ki: Biz Habbab'a; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarında Kur'an okur muydu, diye sorduk. O da: Evet, dedi. Biz; Bunu nasıl anlıyordunuz? dedik; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sakalının hareket etmesinden, diye cevap verdi.

 

 

Diğer tahric: Buharî, ezan; İbn Mace, ikame; Ahmed b. Hanbel, V, 109,112; VI, 395.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şeriften anlaşılıyor ki öğle ve ikindi namazlarında Fahr-i Kainat Efendimiz sessiz okuduğu için okunan Kur'an işitilmediğinden sahabe-i kiram (r.a.) hazretleri, öğle ve ikindi namazların­da Kur'an okunup, okunmayacağı konusunda şüpheye düşmüşler ve bu me­seleyi huzur-i risalet penahîde en çok bulunmak şeref ve bahtiyarlığına eren ilk müslümanlardan Habbab (r.a.) Hazretlerine sormayı uygun bulmuşlar: Metinde görüldüğü gibi Habbab (r.a.) Hazretleri de onlara olumlu cevap ve­rerek bu mevzudaki şüphelerini izale etmiştir. Buharî şarihi Kirmanî'ye göre ise, sahabe-i Kiram'ın bu mevzudaki şüphesi sadece Fatihadan sonra ne oku­nacağı mevzusuyla ilgiliydi. Ancak Resul-i Ekrem'in sakalının hareket et­mesi öğle ve ikindi namazlarında Kur'an okuduğuna hükmetmek için yeterli bir sebep değildir. Çünkü Resul-i Zişanın sakalının hareket etmesi namaz içerisinde tesbih ve zikirle meşgul olmasından da ileri gelebilir. Bu bakım­dan sakalın bu hareketinin kıraatten ileri geldiğini kesinlikle ortaya koyabi­lecek bir delile ihtiyaç vardır. Her halde Habbab (r.a.) Hazretleri bu namazları akşam, yatsı ve sabah namazları gibi sesli kılınan namazlara kıyas ettiği için bu hükme varmıştır. Bu ise yeterli bir delil değildir. Ancak bundan önce 798 numarada geçen hadisin, "Bazan da bize ayeti işittirirdi" cümlesi bu kıyasa ilave edilirse işte o zaman, Resul-i Ekrem'in öğle ve ikindi namazlarında da Kur'an okuduğuna kesinlikle hüküm etmek mümkün olur.