SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 799 >>

DEVAM: 124-125 Öğle Namazındaki Kıraatla İlgili Hadisler

 

حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ أَخْبَرَنَا هَمَّامٌ وَأَبَانُ بْنُ يَزِيدَ الْعَطَّارُ عَنْ يَحْيَى عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي قَتَادَةَ عَنْ أَبِيهِ بِبَعْضِ هَذَا وَزَادَ فِي الْأُخْرَيَيْنِ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ وَزَادَ عَنْ هَمَّامٍ قَالَ وَكَانَ يُطَوِّلُ فِي الرَّكْعَةِ الْأُولَى مَا لَا يُطَوِّلُ فِي الثَّانِيَةِ وَهَكَذَا فِي صَلَاةِ الْعَصْرِ وَهَكَذَا فِي صَلَاةِ الْغَدَاةِ

 

Ebu Katade'den (şu bir önceki (798.) hadisin) bir kısmı rivayet edilmiş (bu rivayete ravi el-Hasen b. Ali) şunu ilave etmiştir: "Son iki rekatte de Fatiha'yı okurdu." (Ravi el-Hasen) Hemmam'dan rivayetinde ise bu hadise (şunu da) ilave etmiştir. (Hemmam) dedi ki; ilk rekatta (kıraati) ikinci rekattan daha çok uzatırdı, ikindi namazında da sabah namazında da böyle yapardı.

 

 

Diğer tahric: Buharî, ezan; Müslim, salat; Nesaî iftitah; Ahmed b Hanbel, Vı, 295, 301, 311.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif bir önceki hadisin devamı mahiyetindedir.Ravi el-Hasen bir önceki hadis-i şerifi, Yezîd b. Harun'dan; "Bazan bize ayeti işittirirdi" sözüne kadar rivayet etmiş ve fazla olarak da şun­ları nakletmiştir; "Ve son iki rekatta Fatiha okurdu." Bu fazlalığı bir de Müslim, Sahih'inde şu manaya gelen lafızlarla rivayet etmiştir:

 

"Bize Ebu Bekr b. Ebî Şeybe rivayet etti. (Dedi ki): Bize Yezid b. Harun rivayet etti. (Dedi ki): Bize Hemmam ile Eban b. Yezid, Yahya b. Kesîr'den o da Abdullah b. Ebî Katade'den; o da babası (Katade)'den naklen haber verdi ki; Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ile ikindi namazlarının ilk iki re­katlarında Fatiha ile bir sure okurdu. Bazan da ayeti bize işittirirdi. Son iki rekatlarda ise yalnız Fatiha'yı okurdu."

 

el-Hasen'in rivayetindeki bu fazlalık Müslim'in rivayetindeki Ebu Bekr b. Ebî Şeybe'nin yaptığı ilaveye aynen benzemektedir. Ancak şurasını unut­mamak lazımdır ki, müellifin bahsettiği el-Hasen'e ait fazlalık, Müsedded ile İbnü'l-Müsenna'nın rivayetleri olan bir önceki hadise nisbetledir. Netice olarak el-Hasen'in rivayetinde sadece Resul-i Ekrem'in son iki rekatta bir de Fatiha okuduğu ilavesi bulunmaktadır. el-Hasen'in Yezid b. Harun vası­tasıyla Hemmam'dan yaptığı rivayette ise şu fazlalık da vardır; "İlk rekatta (kıraati) birinci rekattan daha çok uzatırdı, ikindi ve sabah namazlarında da böyle yapardı"

 

Müellifin bu fazlalığı sadece Hemmam'a isnad etmesi, bu hadisi Hemmam'la beraber nakleden Eban b. Yezid el-Attar'm rivayetinde bu fazlalı­ğın bulunmadığı kanaatini uyandırıyorsa da aslında bu ilave her ikisi tarafından da rivayet edilmiş, fakat Müslim senedi kısalttığı için bunların isimlerinden söz etmemiştir. Müslim'in sadece Eban'ın lafızlarını, Buharî'nin de sadece Hemmam'ın lafızlarını nakletmiş olmaları ihtimali de vardır.

 

Bu hadisle ilgili hükümler bir önceki hadisin izahında geçmiştir.