SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 712 >>

DEVAM: 111. "Kadın, Önünden Geçtiği Kimsenin Namazını Bozmaz" Diyenler(İn Delilleri)

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ قَالَ سَمِعْتُ الْقَاسِمَ يُحَدِّثُ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ بِئْسَمَا عَدَلْتُمُونَا بِالْحِمَارِ وَالْكَلْبِ لَقَدْ رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ يُصَلِّي وَأَنَا مُعْتَرِضَةٌ بَيْنَ يَدَيْهِ فَإِذَا أَرَادَ أَنْ يَسْجُدَ غَمَزَ رِجْلِي فَضَمَمْتُهَا إِلَيَّ ثُمَّ يَسْجُدُ

 

Aişe (r.anha)'den demiştir ki: "Bizi eşeklerle ve köpeklerle bir tutmanız ne çirkindir!...Yemin ederim ki ben, önüne enlemesine uzanıp yatmış olduğum halde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığını gördüm. Secde etmek istediği zaman ayağıma dürterdi. Ben de onları toplardım. Sonra secdeye varırdı."

 

 

Diğer tahric: Buharî, salat; Müslim, salat; Nesaî. tahare; Muvatta, salatu leyl ; Ahmed b. Hanbel, VI, 44, 55, 148, 225, 255.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadiseyi Müslim'de Urve şöyle anlatır: "Hz. Aişe bize namazı ne bozar?...diye sordu. Biz de, "Kadınla eşek, (bozar)" deyince, Aişe (r.anha) "hakikatte kadın (size göre) pek kötü bir hay­vandır. Vallahi ben kendimin Nebi (s.a.v.) namaz kılarken cenaze gibi onun önüne aykırı uzandığımı bilirim”[bk. Müslim, salat] cevabını verdi.

 

Urve ve arkadaşlarının Hz. Aişe'nin bu sözleri karşısındaki sükutları kendi görüşlerinden dönerek Hz. Aişe'nin fikrine katıldıklarını, aralarında birlik hasıl olduğunu ifade eder. Aişe (r.a.)nin Nebiin önünde aykırı olarak uzanıp yatmasının anlamı,Nebiin kıblesi istikametine dik, yani cenazenin imamın Önüne yatışı gibi yatması demektir.

 

Bu hadis-i şerif kadına, şehvetsiz olarak dokunmanın abdesti bozma­yacağına delalet etmektedir. Çünkü namaz kılan kimse o anda şehvetten uzak­tır, bu bakımda. Resul-i Ekrem'in namaz esnasında önünde yatmakta olan Hz. Aişe'ye ayaklarını toplaması için eliyle dokunurken en küçük bir cinsel duygu hissetmediği muhakkaktır.

 

Aksi görüşte olanlar, "kadına dokunmakla abdestin bozulmaması Resul-i Ekrem'e ait özel bir durumdur. Hem de huzurunda uyumakta olan Hz. Ai­şe'nin üzerinde bir örtünün bulunması ihtimali vardır" demişlerse de, bu mü-cerred bir iddiadan ileri gidememiştir. Çünkü herhangi bir delile dayanmamaktadır. Bu hadisle ilgili olarak şunu da söylemek mümkündür: Bir önceki hadisi açıklarken de belirttiğimiz gibi namaz kılmakta olan bir kimsenin Önünden geçilmekle o kimsenin namazı bozulmuş olur. Nitekim Müslim'in namaz bölümünde rivayet ettiği şu hadis de bu gerçeği te'yid eder: Aişe (r.anha) şöyle demiştir; "Siz bizi köpeklerle ve eşeklerle bir tuttu­nuz! Vallahi ben yatak üzerine uzanıp yattığımı bilirim. Resul-i Ekrem (s.a.v.) gelir de yatağın ortasına durarak namaz kılardı. Ben onun karşısına gelmek­ten çekinir, yatağın ayakları tarafından, yorganımdan sıyrılırdım."[Müslim, salat]

 

Görülüyor ki, bu hadis-i şerifte Hz. Aişe Resul-i Ekrem'in önünde dur­maktan çekindiği için yataktan sıyrılıp çıktığını ifade etmektedir. Bu ise Resul-i Ekrem'in önünden geçmek demektir. [bk. BezIu'I-mechud, IV, 386] Bu mevzuda delillerin münakaşa­sı için bir önceki hadis-i şerifin izahına bakılabilir.