SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 696 >>

DEVAM: 106. Namaz Kılan Kimsenin Sütreye Yakınlığı

 

حَدَّثَنَا الْقَعْنَبِيُّ وَالنُّفَيْلِيُّ قَالَا حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ أَبِي حَازِمٍ قَالَ أَخْبَرَنِي أَبِي عَنْ سَهْلٍ قَالَ وَكَانَ بَيْنَ مَقَامِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَبَيْنَ الْقِبْلَةِ مَمَرُّ عَنْزٍ قَالَ أَبُو دَاوُد الْخَبَرُ لِلنُّفَيْلِيِّ

 

Sehl (r.a.)'den; demiştir ki: “Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığı yer ile kıble (duvarı) arasındaki (mesafe) bir dişi keçinin geçebileceği kadardı"

 

Ebu Davud dedi ki; bu haber Nüfeylî'ye aittir.

 

 

Diğer tahric: Buharî, salat; Müslim, salat; Ahmed b. Hanbel, IV, 54.

 

AÇIKLAMA:     Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in "namaz kıldığı yer'den maksat, Kirmanî'ye göre, ayaklarının bulunduğu yerdir. Ancak Aynî merhum, "ayaklarının bulunduğu yerden secde ettiği yere kadar uzanan mesafe" olduğunu söylemiştir. [el-Aynî, Umdetu'l-Kaarî, IV, 279] Buna göre, namaz kılan kimse secdeye varınca sec­de halinde iken kıble duvarı ile arasında kalan mesafe bir keçinin geçebilece­ği kadar olmalıdır.

 

Ancak Ahmed b. Hanbel'in Hz. Bilal’den rivayet ettiği; "Nebi (s.a.v.) Kabe'ye girip namaz kıldı. Kendisiyle duvar arasında üç zira' bir me­safe vardı" hadis-i şerifi ise, Resul-i Ekrem'in ayakta bulunduğu zaman du­varla kendisi arasındaki mesafeyi belirlemektedir. Davudî, mevzumuzu teşkil eden hadis-i şerifle Ahmed b. Hanbel hadisinin arasım şöyle uzlaştırmıştır: Namaz kılan kimse ile duvar veya kıble arasındaki mesafe en az bir keçi geçebilecek kadar olmalı, en çok   ise, üç zira olmalıdır.