SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 644 >>

DEVAM: 85. Namazda Elbiseyi Yerde Sürünecek Kadar Sarkıtmak

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عِيسَى بْنِ الطَّبَّاعِ حَدَّثَنَا حَجَّاجٌ عَنْ ابْنِ جُرَيْجٍ قَالَ أَكْثَرُ مَا رَأَيْتُ عَطَاءً يُصَلِّي سَادِلًا قَالَ أَبُو دَاوُد وَهَذَا يُضَعِّفُ ذَلِكَ الْحَدِيثَ

 

Muhammed b. îsa b. Et-Tabba'in Haccac'dan rivayet ettiğine göre İbn Cüreyc şöyle demiştir: "Ata'yı çoğu kere elbisesini sarkıtarak namaz kılarken görmüşümdür."

 

Ebu Davud dedi ki: Bu hadis (bir önceki) hadisin zayıflığını ortaya koymaktadır.

 

 

AÇIKLAMA:     Her ne  kadar bu hadis-i şerif bir önceki hadise ters dü- şüyor ve onu zayıflatıyorsa da aslında bir önceki hadis merfu' bir hadistir. Ayrıca bir önceki hadisi Hakim de Müstedrek'inde rivayet et­miş ve Buharî ile Müslim'in şartlarına göre sahih bir hadis olduğunu söyle­miştir. Tirmizî'nin "biz bu hadisin İsa tarikiyle gelen şeklinden başkasını bilmiyoruz" sözü bu hadisin zayıflığını değil de bu hadisin Hasen b. Zekvan yoluyla rivayet edilen şeklinin Tirmizî'nin eline geçmediğini gösterir.

 

Ebu Davud'un bu ta'liki irad etmesinden maksadı, Ata'nın bir önceki (643 no'lu) hadisle amel etmediğini söylemektir. Bilindiği gibi bir önceki ha­disi de Ata rivayet etmişti. Kişi rivayet ettiği hadisle amel etmiyorsa bu du­rum o hadisin sıhhatine zarar getirir. İşte Ebu Davud açıkça bunu söylüyor. Ancak burada sözü geçen Ata, sahabeden Ata b. Rebah'dır. Bir önceki ri­vayet ettiği hadisle amel etmeyişinin sebebini Bezi sahibi şöyle açıklamakta­dır: "Ata'ya göre sedl (sarkıtma) sarkıtılan elbisenin altında başka bir elbise bulunmadığı zaman sakıncalıdır. Altında ikinci bir elbise bulunduğu zaman sakıncalı değildir. Bu bakımdan Ata'nın ekseriyetle elbisesini sarkıtarak na­maz kıldığına dair olan rivayeti böyle anlamak lazımdır. Yani Ata yere ka­dar sarkan elbise içerisinde namazkılarken altında ikinci bir elbisesi daha vardı."[Bezlu'l-mechud, IV, 311]

 

Beyhakî ise bunu şöyle açıklamaktadır: "Ata'nın yerlere kadar sarkan elbise içerisinde namaz kılmanın sakıncasını kibir ve gurur vermesine bağla­yıp böyle bir duygu,hissedilmediği zaman yere kadar sarkan elbise içerisinde namaz kılmakta bir sakınca görmemiş olduğunu söylemek mümkündür."

 

Netice olarak Ata (r.a.)'ın bu hareketi bir önceki hadisin ruhuna aykırı değildir. Dolayısıyla onun sıhhatine herhangi bir zarar vermez.