SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 625 >>

بَاب جُمَّاعِ أَثْوَابِ مَا يُصَلَّى فِيهِ

77. İçinde Namaz Kılınan Elbiselerin Sayısı İle İlgili Hadisler

 

حَدَّثَنَا الْقَعْنَبِيُّ عَنْ مَالِكٍ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيِّبِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ الصَّلَاةِ فِي ثَوْبٍ وَاحِدٍ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَوَلِكُلِّكُمْ ثَوْبَانِ

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den, rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tek elbise içinde namaz kılmanın hükmü sorulmuş da: "Herbirinizin ikişer elbisesi var mı ki?" cevabını vermiş.

 

 

Diğer tahric: Buharî, salat; Müslim, salat; İbn Mace ikame; Muvatta' cemaa; Ahmed b. Hanbel, 230, 239, 243, 255, 266, 285, 319

 

AÇIKLAMA:     Hadiste, Resul-i Ekrem'e soru soran kimsenin ismi açıklanmamıştır. Ancak İbn Hacer, "ben bütün araştırmalarıma rağmen bu kişinin adına rastlayamadım ama Serahsî Mebsut'da bu kişinin Sevban olduğunu söylemektedir” diyor.

 

Resul-i Ekrem'in; "her birinizin ikişer elbisesi var mı ki?" sözünü Hattabî şöyle açıklamaktadır: "Bu hadisin lafzı soru manası taşıyorsa da ger­çekte ashab-ı kiramın içinde bulundukları fakr-ü zarureti dile getirmekte ve bu şartlar içerisinde bulunan kişilerin bir tek elbise içerisinde namaz kılma­larının caiz olacağını beyan etmektedir."

 

Gerçekten bu hadis bir tek elbise içerisinde namaz kılmanın caiz olacağına bir delildir. Nevevî merhum bu hadisle ilgili görüşlerini açıklar­ken şunları söylemektedir: "Bir tek elbise ile namazın caiz olmayacağına dair İbn Mes'ud'un rivayetinden başka bir rivayete rastlamadım ki, o rivayetin de sahih olduğunu zannetmiyorum. İki elbise içerisinde namazın daha fazi­letli olduğuna dair ilim adamları arasında görüş birliği vardır. Ancak Resul-i Ekrem'in ve sahabe-i Kiramın fazla elbiseleri bulunduğu halde bile bazan bir tek elbise içerisinde namaz kılmaları, bir tek elbise içerisinde de namazın kılınabileceğini göstermek içindir."

 

Nitekim Buharî'nin Cabir b. Abdillah'dan rivayet ettiği şu hadis-i şerif de bu meseleye ışık tutmaktadır: "Ya Eba Abdillah üzerinden cübbeni çıkardığın halde namaz kıldın ha? diye sorulunca Cabir (r.a.) şöyle cevap vermiştir: "sizin gibi (bu meseleyi) bilmeyenlerin beni (bu şekilde) görüp örnek almalarını arzu ettim de onun için böyle yaptım.'* ibn Ebi Şeybe'nin Ebu Hureyre'den bu Ehl-i Suffe'den yetmiş kadar sahabinin tek elbise içinde namaz kıldıklarım, bazılarının an­cak diz kapaklarına kadar, bazılarının da biraz daha uzunca elbiseler içinde namaz kıldıklarını ve ruku'a varırken de avret yerleri açılmasın diye dizle-riyle elbiselerini sıkıştırdıklarını gördüm, dediğini nakletmektedir."[bk.Buharî, salat, Müslim, zuhd, Ebu Davud, menasik, Darimî, menasik, Ahmed b. Hanbel, [II, 127, 128, 327, 375, 387]

 

Abdurrezak'ın rivayetine göre Ubeyy b. Ka'b (r.a.) ile İbn Mes'ud (r.a.) bu konuda tartışmışlardı. Ubey (r.a.) kişinin her zaman bir tek elbise içeri­sinde namazı kılınabileceğini savunurken İbn Mes'ud (r.a.) da bunun ancak iki elbise bulamayan kişilere ait bir izin olduğunu, imkanı olan kişilerin iki elbise içinde namaz kılmaları gerektiğini savunuyordu. Bunu öğrenen Hz. Ömer minbere çıkarak Hz. Übeyy'in sözlerinin isabetli olduğunu belirtti. Bu mevzuda ayrıntılı açıklama için 626 no'Iu hadis-i şerifin açıklamasına bakıl­malıdır.