SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 562 >>

بَاب مَا جَاءَ فِي الْهَدْيِ فِي الْمَشْيِ إِلَى الصَّلَاةِ

50. Namaza Gidiş İle İlgili Hadisler

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ سُلَيْمَانَ الْأَنْبَارِيُّ أَنَّ عَبْدَ الْمَلِكِ بْنَ عَمْرٍو حَدَّثَهُمْ عَنْ دَاوُدَ بْنِ قَيْسٍ قَالَ حَدَّثَنِي سَعْدُ بْنُ إِسْحَقَ حَدَّثَنِي أَبُو ثُمَامَةَ الْحَنَّاطُ أَنَّ كَعْبَ بْنَ عُجْرَةَ أَدْرَكَهُ وَهُوَ يُرِيدُ الْمَسْجِدَ أَدْرَكَ أَحَدُهُمَا صَاحِبَهُ قَالَ فَوَجَدَنِي وَأَنَا مُشَبِّكٌ بِيَدَيَّ فَنَهَانِي عَنْ ذَلِكَ وَقَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا تَوَضَّأَ أَحَدُكُمْ فَأَحْسَنَ وُضُوءَهُ ثُمَّ خَرَجَ عَامِدًا إِلَى الْمَسْجِدِ فَلَا يُشَبِّكَنَّ يَدَيْهِ فَإِنَّهُ فِي صَلَاةٍ

 

Ebu Sumame el-Hannat, mescid'e giderken, Ka'b İbn Ucre'nin arkadan gelip kendisine yetiştiğini, (daha doğrusu) birbirlerine rastladıklarını haber verdi. Dedi ki: "Ka'b, beni parmaklarımı birbirine geçirmiş olduğum bir vaziyette buldu. Beni bundan nehy etti ve; Muhakkak, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Biriniz abdestini tam olarak (farz ve sünnetlerine riayet ederek) alıp, mescidi kast ederek (yola) çıktığı zaman, el parmaklarını biribirine geçirmesin. Çünkü o namazdadır, (namazda sayılır) buyurmuştur, dedi.

 

 

Diğer tahric: Tirmizî, mevakıt; Darimî, salat; Ahmed b. Hanbel, III, 43, 54, IV, 241 - 244.

 

AÇIKLAMA:     Ebu Sümame el      - 1 -Hannat: Ka'b b. Ucre'den Hadis rivayet etmiştir. İbn Hıbban onu sika bir ravî olarak zikretmiştir.

 

İbn Hıbban ve Hakim'in tahrîc ettikleri başka rivayetlerde de parmakların biribirine geçirilmesi men edilmiştir. Çünkü bu hareket,

 

1. Huşua aykırıdır. Halbuki insan namaza giderken, (hükmen namaz­da olduğu için) huşu' içerisinde olmalıdır.

 

2. Parmakları biribirine geçirmek şeytan işidir. İmam Ahmed'in Ebu Sa'id el-Hudrî'den   rivayet   ettiği   bir   hadiste Resulullah (s.a.v.); "Sizden biriniz mescidde olduğu zaman parmaklarını biribirine geçirmesin. Çünkü parmakları biri birine geçirme şeytandandır" buyurmuşlardır. (Ahmed b. Hanbel, III, 43, 54).

 

3. Bu halin abdest bozmaya sebeb olacak olan uykuyu celb ettiği söy­lenmektedir.

 

Parmakların biribirine geçirilmesini nehyeden bu hadisin ve yukarıda zikredilen rivayetlerin, Buharî'nin ve Ebu Davud'un sehv secdesi babında 1008. hadis olarak tahric ettiği Zü'I-yedeyn kıssası hakkındaki hadise mua­rız olduğu zannedilmektedir. Nitekim bu hadisin Buharî'deki rivayetinde :"...Resulullah sağ elini sol eli üzerine koydu ve parmaklarını biri biri arasına geçirdi" denil­mektedir, (bk. Buharî, salat; mezalim; edeb).

 

Ancak Resulullah (s.a.v.), bunu kendi zannınca namazdan ayrıldıktan son­ra yapmıştır. Sonra parmaklan biri birine geçirmekten nehy, ümmete mah­sus lafızlarla varid olmuştur. Resulullah (s.a.v.)'in yaptığı işler ümmete mahsus olan sözlere muarız sayılmaz. Onun için, bu babın hadisi ile Buharî hadisi arasında bir tezad yoktur.

 

 

DEVAM