SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 555 >>

DEVAM: 47. Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا إِسْحَقُ بْنُ يُوسُفَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ أَبِي سَهْلٍ يَعْنِي عُثْمَانَ بْنَ حَكِيمٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ أَبِي عَمْرَةَ عَنْ عُثْمَانَ بْنِ عَفَّانَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ صَلَّى الْعِشَاءَ فِي جَمَاعَةٍ كَانَ كَقِيَامِ نِصْفِ لَيْلَةٍ وَمَنْ صَلَّى الْعِشَاءَ وَالْفَجْرَ فِي جَمَاعَةٍ كَانَ كَقِيَامِ لَيْلَةٍ

 

Osman b. Affan (r.a.)'den; demiştir ki; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yatsı namazını cemaatle kılan kimse o gecenin yarısını namaz kılmakla geçirmiş gibidir. Yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılan kimse o gecenin tamamını namaz kılmakla geçirmiş gibi sevab alır"

 

 

Diğer tahric: Tirmizî, salat; muvatta, cemaa; İbn Huzeyme, sahîh; Müslim, mesacid

 

AÇIKLAMA:    

 

Bu hadis-i şerif mana itibariyle "Kadir gecesi (içerisinde kadir gecesi bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır" ayet-i kerimesine benzer. Hadisten anlaşılacak mana şudur: Yat­sı namazını cemaatle kılan kimse (içerisinde yatsı namazı olmayan) bir gece­nin yarısını ihya etmiş, yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılan kişi de (içerisinde sabah ve yatsı namazı olmayan) bir gecenin tümünü ihya etmiş gibi sevab alır.

 

Bu hadis-i şerifi: Müslim yine Hz. Osman'dan, "Resulullah (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğunu işittim: "Bir kimse yatısı namazını cemaatle kılarsa sanki gecenin yarısını, bir kimse de sabah namazını cema­atle kılarsa sanki gecenin tümünü namaz kılmakla geçirmiş gibidir" şeklin­de rivayet eder.

 

Müslim'deki bu rivayette sabah namazı ile birlikte yatsı namazı zikredilmemiştir.

 

İmam Malik de Muvatta'ında hadisi, Abdurrahman bin Ebi Amre tari­kiyle Hz. Osman'dan, Müslim'in rivayetine benzer bir şekilde fakat mevkuf olarak rivayet etmiştir. Zürkanî Malik'in rivayeti için: "Her ne kadar bu mev­kuf ise de, merfu hükmündedir. Çünkü bu söz, rey' ile söylenemez" der.

 

Müslim ve Muvatta'daki bu rivayetlerden, sadece sabah namazını ce­maatle kılanın da, bütün geceyi ihya etmiş gibi sevab kazanacağı anlaşılmak­tadır. Bu rivayetlerle Ebu Davud'taki rivayet arasındaki farklılığı "Muhtemeldir ki Müslim ve Muvatta'daki rivayetlerde bir hazf vardır ve .... kelimesi hazfedilmiştir" şeklinde te'lif etmişlerdir.

 

 

SONRAKİ