SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 530 >>

بَاب مَا يَقُولُ عِنْدَ أَذَانِ الْمَغْرِبِ

38. Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Dua

 

حَدَّثَنَا مُؤَمَّلُ بْنُ إِهَابٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الْوَلِيدِ الْعَدَنِيُّ حَدَّثَنَا الْقَاسِمُ بْنُ مَعْنٍ حَدَّثَنَا الْمَسْعُودِيُّ عَنْ أَبِي كَثِيرٍ مَوْلَى أُمِّ سَلَمَةَ عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ قَالَتْ عَلَّمَنِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ أَقُولَ عِنْدَ أَذَانِ الْمَغْرِبِ اللَّهُمَّ إِنَّ هَذَا إِقْبَالُ لَيْلِكَ وَإِدْبَارُ نَهَارِكَ وَأَصْوَاتُ دُعَاتِكَ فَاغْفِرْ لِي

 

Ümmü Seleme (r.anha), Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, akşam ezanı esnasında (şunları) söylememi öğretti demiştir: "Allah'ım şu (akşam ezanı) Senin gecenin gelişi(ni), gündüzünün de gidişi(ni bildirmekte)dir. Senin (yoluna çağıran) davetçilerinin (müezzinlerin) sesleri (de yükselmekte)dir. Beni bağışla!"

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, daevat

 

AÇIKLAMA:     Allah'ın izni ve dilemesiyle varlıkların büyük değişikliklere, yenilenmelere, bozulup düzelmelere uğraması zaman içeri­sinde olmaktadır. Eşyadaki sür'atli değişikliğe eş zamanda da daimî bir ye­nilenme ve değişiklik olmakta kısaca her an yerini yeni bir ana terk etmektedir. Akşam ezanında bu duanın okunmasının hikmeti diğer vakitlere nisbetle bu vakitte daha büyük değişikliklerin vuku bulmasıdır. Çünkü akşam gece ile gündüz arasında bir köprüdür.

 

Zaman üzerinde ve eşyada böyle büyük değişiklikler meydana gelirken insanın iç dünyasında da büyük inkılabların meydana gelmesi tabiidir. Mü­ezzinlerin seslerinin de semalara yükseldiği bu mübarek anda bir kul için en güzel dua günahlarının bağışlanması, eşyadaki değişikliğe uygun olarak gü­nahlarının sevaba tebdil edilmesi, günahkar bir kul olmaktan kurtulup Salih bir kul olmak isteğidir. İşte bu ve bilemediğimiz daha pek çok hikmetlere bağlı olarak Cenab-ı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in duayı, akşam ezanı esnasında oku­mayı tavsiye etmiş olduğu düşünülebilir.

 

Her ne kadar hadis-i şerifin zahirinden bu duanın akşam ezanına başla­nacağı sırada okunacağı anlaşılırsa da, ezandan sonra okunacağı ihtimali de vardır.

 

İbn Hacer gibi bazı ilim adamları bu duanın akşam ezanında okunabileceği gibi:

 

 هَذَا إِقْبَالُ لَيْلِكَ وَإِدْبَارُ نَهَارِكَ cümlelerini هَذَا َإِدْبَارُ لَيْلِكَ وإِقْبَالُ نَهَارِكَ cümleleriyle değiştirerek sabah ezanında da okunabileceğini söylemiştir. Çün­kü Kur'an ve Hadis-i şerifte geçen dualara benzetilerek insanlar tarafından düzenlenen duaları okumak da caizdir.

 

 

SONRAKİ