SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 41 >>

DEVAM: 21. Taşlarla Taharetlenmek

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ النُّفَيْلِيُّ حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ عَمْرِو بْنِ خُزَيْمَةَ عَنْ عُمَارَةَ بْنِ خُزَيْمَةَ عَنْ خُزَيْمَةَ بْنِ ثَابِتٍ قَالَ سُئِلَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ الِاسْتِطَابَةِ فَقَالَ بِثَلَاثَةِ أَحْجَارٍ لَيْسَ فِيهَا رَجِيعٌ قَالَ أَبُو دَاوُد كَذَا رَوَاهُ أَبُو أُسَامَةَ وَابْنُ نُمَيْرٍ عَنْ هِشَامٍ يَعْنِي ابْنَ عُرْوَةَ

 

Huzeyme b. Sabit' ten rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir: Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) istincada (kullanılacak taş adedi hakkında) soruldu. O (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(istinca) içlerinde tezek bulunmayan üç taş iledir.”

 

Ebu Davud dedi ki: Bu hadisi Ebu Muaviye Hişam'dan naklettiği gibi Ebu Usame ile ibn Numeyr de Hişam'dan rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:     Hadis-i Şerifte geçen istitabe kelimesinden maksat, bir evvelki hadis-i şerifte üzerinde durduğumuz istinca olabileceği gibi ismi merfu' manasına "istinca edilen taşlar” da demek olabilir.

 

İstinca kelimesi pislik anlamına gelen "necv" kökündendir. Pisliği dışarı atıp temizlemek demektir. Dini bir terim olarak istinca şer'an necis sayılan şeylerin çıktıkları mahalleri temizlemektir. Bu temizleme su ile yapılabileceği gibi, çıkış yerini namaza mani olacak şekilde aşmazsa; taşla da yapılabilir. Evla olan önce taş ile sonra da su ile yapılmasıdır.

 

Erkeklerin bevl ettikten sonra sidik eserinin tamamiyle kesilmesini beklemeleri gerekir. Buna da "istibra" denir. Bu, iki parmak erkeklik organı kökten uca doğru sağılarak, biraz yürümek, öksürmek veya ayakları biraz kımıldatmak gibi bir tarzla olur. En iyisi ilk yöntemdir. Sidik tamamıyla kesildiğine kanaat geldikten sonra istinca yapılmalıdır. Çünkü sidik abdeste manidir.

 

İstinca'da temizliğe fazla dikkat edip bevl v.s. eseri bırakmamaya istinka denir.İstinca'dan sonra ayağa kalkmadan temiz bir bez parçasıyla kurulanmak iyidir.

 

Kadınlara istibra icap etmez onların bir müddet beklemeleri yeter. Taharetlenmede su yerine taş kullanmaya da isticmar denir.

 

Özetle; ihtiyacı olan kimse sol ayağıyla tuvalete girer, üzerinde ayet vazılı yüzük veya evrak varsa onları çıkarır. 'Bismillah Auzu billahi mineşşeytanirrecim Allahumme inni auzu bike minel hubsi vel hebaisi' der. İçeride fazla kalmaz, konuşmaz, verilen selamı almaz, eğer ezan okunursa tekrar etmez, ihtiyacını giderdikten sonra sol eliyle tenasül uzvunu gerekiyorsa makatını yıkar. Temizlik yapan oruçluysa, daha dikkatli olur. Makatın içine su kaçırmaktan kaçınır. Temizlendikten sonra bezle kurulanır. Dışarı çıkarken sağ ayakla çıkar ve 'Ğufraneke' der.

 

 

SONRAKİ