SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 260 >>

DEVAM: 102. Aybaşı Halindeki Kadınla Yemek Yeme Ve Bir Arada Bulunma

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ صَفِيَّةَ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَضَعُ رَأْسَهُ فِي حِجْرِي فَيَقْرَأُ وَأَنَا حَائِضٌ

 

Aişe (radiyallahu anha)'dan şöyle demiştir; “Ben hayızlı iken Rasulullah (sallallahu aleyhi   ve sellem) başını kucağıma koyar (Kur'an) okurdu."

 

 

Diğer tahric: Buhari, hayz; Müslim, hayz; Nesai, tahare, hayz; ibn Mace, tahare; Ahmed b. Hanbel, VI. 69, 331, 334.

 

AÇIKLAMA:     Hicr: Koltuk altı ile böğür arasındaki kısma denir. Buhari'deki bir rivayetle Müslim'in rivayeti. "Kucağıma yaslanırdı", Buhari'deki diğer bir rivayet de "Başı benim kucağımda olduğu halde Kur'an okurdu" şeklindedir.

 

Hz. Aişe'nin bu rivayetinde Kur'an okumayı Resulullah'a atfetmesi hayızlı olan kadının Kur'an okuyamayacağına işaret sayılabileceğini, bazı alimlerimiz beyan etmişlerdir.

 

Nevevi Müslim Şerhi'nde, "Bu hadiste uzanarak, hayızlı bir kadına yaslanmış olduğu halde Kur'an okumanın cevazına işaret vardır."

 

Ayni bununla ilgili olarak şöyle der: "Hayızlı kadın temizdir, pis olan kandır. Kan her zaman pistir. Buna göre helaya karşı Kur'an okumanın mekruh olmaması icabeder. Bununla birlikte Kur'an-ı Kerim'e hürmeten heiaya karşı Kur'an okumanın mekruh olması gerekir. Çünkü bir şeye yakın olan onun hükmünü alır."

 

Muvafık olanı da Ayni'nin dediği olsa gerektir. Çünkü müslüman Allah'ın Kitabını okurken mümkün mertebe edepli hareket etmelidir; pis yerlerden uzaklaşmalıdır.

 

 

SONRAKİ