SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 239 >>

بَاب فِي الْغُسْلِ مِنْ الْجَنَابَةِ

97. Cünublükten Ğusletmek (Yıkanmak)

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ النُّفَيْلِيُّ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا أَبُو إِسْحَقَ أَخْبَرَنِي سُلَيْمَانُ بْنُ صُرَدٍ عَنْ جُبَيْرِ بْنِ مُطْعِمٍ أَنَّهُمْ ذَكَرُوا عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْغُسْلَ مِنْ الْجَنَابَةِ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَمَّا أَنَا فَأُفِيضُ عَلَى رَأْسِي ثَلَاثًا وَأَشَارَ بِيَدَيْهِ كِلْتَيْهِمَا

 

Cübeyr b. Mut'im'den rivayet edildi ki: Sahabe-i Kiram (r.a,) Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanında cünüplükten dolayı yıkanmaktan bahsettiler. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) her iki eli ile de göstererek "Bakın ben başıma üç defa (üç avuç) dökerim" buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Şerhini yaptığımız bu hadis Nebi (s.a.v.)'in guslederken başa üç defa eliyle göstererek (su döküp) guslettiğini beyan eder.

 

Şafii ulemasından Nevevi: "Bu hadis baş'a üç defa su dökmenin rnüstehab olduğuna delalet eder. Ashabımız başa kıyasla bedeni de aynı hükmün altına sokmuşlardır" der. Hanefi ve Hanbelilerin görüşü de Nevevi'nin işaret ettiği gibidir. Yani gusülde bütün bedenin üç defa su dökülerek yıkanması müstehabtır.

 

Malikilere göre sadece başın üç defa yıkanması menduptur. Beden için mendub oluşuna delalet edecek bir şey yoktur. Bu hadisin zahiri ile Buhari (gusül, 5-15) ve Müslim'in Hz. Aişe'den rivayet ettikleri hadis, Malikilerin görüşünü te'yid etmektedir. Buhari, şarihlerinden İbn-i Hacer el-Askalani de ibn Battal'dan şu nakli yapar: "Asıl olan bir defa yıkamaktır." Zaten bedenin üç defa yıkanması sabit olsaydı, bu bize kadar gelirdi.

 

 

DEVAM