SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 231 >>

DEVAM: 91. Cünüp Olanın Musafaha Etmesinin (el sıkışmasının) Cevazı

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى وَبِشْرٌ عَنْ حُمَيْدٍ عَنْ بَكْرٍ عَنْ أَبِي رَافِعٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ لَقِيَنِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي طَرِيقٍ مِنْ طُرُقِ الْمَدِينَةِ وَأَنَا جُنُبٌ فَاخْتَنَسْتُ فَذَهَبْتُ فَاغْتَسَلْتُ ثُمَّ جِئْتُ فَقَالَ أَيْنَ كُنْتَ يَا أَبَا هُرَيْرَةَ قَالَ قُلْتُ إِنِّي كُنْتُ جُنُبًا فَكَرِهْتُ أَنْ أُجَالِسَكَ عَلَى غَيْرِ طَهَارَةٍ فَقَالَ سُبْحَانَ اللَّهِ إِنَّ الْمُسْلِمَ لَا يَنْجُسُ و قَالَ فِي حَدِيثِ بِشْرٍ حَدَّثَنَا حُمَيْدٌ حَدَّثَنِي بَكْرٌ

 

Ebu Hureyre (r.a.), şöyle demiştir; "Medine yollarından birinde, ben cünup iken Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana rastladı. (Ondan) gizlendim, gidip yıkandım ve (geri) geldim.

 

Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): Nerede kaldın? Va Eba Hureyre? dedi. Ben; Cünup idim, temizlenmeden seninle beraber oturmayı doğru bulmadım, dedim.

 

Sübbanellah. Müslüman necis olmaz, buyurdu."

 

(Ebû Dâvûd dedi ki:) Bişr kendi rivayetinde hadîsi haddesena Humeyd ve Bekr haddeseni şeklinde tahdisen aldığını ifade etti.

 

 

Diğer tahric: Buharî, ğusl; Tirmizî, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Hadisteki;  "gizlendim" kelimesi Buhari'nin bir rivayetinde; aynı manada  bir başka rivayetinde   "Sıvıştım" Müslim “Sıvıştı"  Tirmizide "Koştum" şekillerindedir. Ayrıca; " kendimi necis saydım.” ''kendimi noksan buldum"  "Kendimi Resulullah aleyhisselamla beraber oturmaktan men ettim" şekillerinde rivayet edenler de olmuştur.

 

Ebu Hureyre'nin Efendimizden geri kalmasının sebebi şudur: Resulullah aleyhisselam, Ashabından birisi ile karşılaşırsa, musafaha ve dua ederdi. Ebu Hureyre cunupluk sebebiyle kendisini pis zannetmiş ve O halde Resulullah'ın kendisiyle musafaha etmesinden korkmuştur. Bundan dolayı koşarak yıkanmaya gitmiştir.Resulullah aleyhisselam, Ebu Hureyre'nin bu hareketine hayret etmiş ve; "Sübhanellah. Müslüman pis olmaz" demiştir.

 

"Sübhanellah" kelimesi, tenzih ve teacüp (hayret) manasına kullanılır.

 

Burada teaccup için gelmiştir. Bu kelime, mahzuf bir fiilin mefu'lüdür. "Seni tenzih için tesbih ettim, ya Rabbi" takdirindedir. Bazıları da bu kelimenin "Taat hususunda Allah'a koşarım" manasına geldiğini söylemişlerdir.

 

 

SONRAKİ