SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 208 >>

DEVAM: 82. Mezi'nin Hükmü

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ يُونُسَ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ عُرْوَةَ أَنَّ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ قَالَ لِلْمِقْدَادِ وَذَكَرَ نَحْوَ هَذَا قَالَ فَسَأَلَهُ الْمِقْدَادُ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِيَغْسِلْ ذَكَرَهُ وَأُنْثَيَيْهِ قَالَ أَبُو دَاوُد وَرَوَاهُ الثَّوْرِيُّ وَجَمَاعَةٌ عَنْ هِشَامٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ الْمِقْدَادِ عَنْ عَلِيٍّ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 

Urve'den, rivayet edilmiştir.Urve; "Ali b. Ebi Talib Mikdad'a şöyle dedi;' diyerek (bir önceki) Süleyman b. Yesar'ın rivayetindekilerin benzerini zikretti. Sonra Urve dedi ki; Mikdad, Rasülullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e sordu, (sallallahu aleyhi ve sellem) da; "Zekerini ve hayalarını yıkasın." Buyurdu.

 

Ebu Davud dedi ki; Bu hadisi Sevri ve bir cemaat, Hişam babası Mikdad ve Hz. Ali senediyle Resulullah (s.a.v.)'den rivayet etmiştir.

 

 

Diğer tahric: Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Hadis, Urve, Hz. Ali ile Mikdad arasında geçen bir konuşmayı haber vermektedir. Aslında Urve bu konuşma anında onların yanında değildi. Hadiseyi Ali b. Ebi Talib veya Mikdad'dan duymuş olması muhtemeldir.

 

Bazı nüshalarda ,Ebu Davud'un ilavesindeki;"Mikdad'dan" ibaresi mevcut değildir. Doğrusu da böyle olması gerekmektedir. Çünkü, Mikdad, hadisi bizzat Resulullah'dan duymuştur. Buna göre Hz. Ali'den rivayet etmesine lüzum yoktur.

 

Hadisdeki: "Zekerini ve hayalarını yıkasın." ifadeleri emir olması sebebiyle Ahmed b. Hanbel ve bazı fukahaya göre vücub ifade eder. Yani hem zekerin hem de hayaların yıkanması gerekir.

 

Cumhur-u ulemaya göre hayaların da zekerle birlikte yıkanması menduptur. Ancak, hayalara da bir şey bulaştığı takdirde yıkanması vaciptir.

 

Hattabi de, "Hayaların soğuk su ile yıkanması hakkındaki emir, şehveti kırması, meziyi azaltması ve tıbben faydalı olduğu içindir" demektedir.

 

Hadisten Mezi sebebiyle hayaların ve zekerin yıkanmasının gerektiği hükmü çıkarılabilir.

 

 

DEVAM