SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 186 >>

بَاب تَرْكِ الْوُضُوءِ مِنْ مَسِّ الْمَيْتَةِ

73. Ölü Bir Hayvan'a Dokunmaktan Dolayı Abdest Almanın Terki

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْلَمَةَ حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ يَعْنِي ابْنَ بِلَالٍ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَابِرٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَرَّ بِالسُّوقِ دَاخِلًا مِنْ بَعْضِ الْعَالِيَةِ وَالنَّاسُ كَنَفَتَيْهِ فَمَرَّ بِجَدْيٍ أَسَكَّ مَيِّتٍ فَتَنَاوَلَهُ فَأَخَذَ بِأُذُنِهِ ثُمَّ قَالَ أَيُّكُمْ يُحِبُّ أَنَّ هَذَا لَهُ وَسَاقَ الْحَدِيثَ

 

Cabir b. Abdillah'ın rivayetine göre: Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) aliye'nin birinden gelirken etrafında sahabiler olduğu halde çarşıya uğradı ve küçük kulaklı ölü bir oğlağa rastladı. Onu eline alıp kulağını tuttu ve (etrafındakilere): "Hanginiz bu oğlağın, kendisinin olmasını ister?" tnıyurdu. ve (Cabir b. Abdillah), hadisin tamamını zikretti.

 

 

Diğer tahric: Müslim, Zühd; Ahmed b. Hanbel.

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadis, ölü bir hayvana dokunmaktan dolayı abdest almanın ve el yıkamanın icab etmediğine delildir. Zira Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ölü oğlağa eli ile dokunmuş ve elini yıkadığına veya abdest aldığına dair her hangi bir haber nakledilmemiştir.

 

Ebu Davud'un bu rivayetinde hadisin tamamı yer almamış, sadece mevzu ile alakalı kısım nakledilmiştir. Ancak Ebu Davud, lafızlarını zikretmemekle beraber, Cabir b. Abdillah'ın bu rivayetinin devamına da işaret etmiştir. Müslim'deki rivayete göre bu Hadisin devamı meal olarak şöyledir:

 

Rasulullah (s.a.v.); "Hanginiz bunun bir dirhem karşılığı kendisinin olmasını ister" diye sormuş; Yanındakiler: "Onun hiç bir şey karşılığı bizim olmasını istemeyiz, onu ne yapalım ki?" diye cevap vermişler. Buna karşılık efendimiz: "Onun, sizin olmasını İster misiniz?" diye tekrar sormuş; Sahabiler de: "Vallahi eğer bu oğlak diri olsaydı bile kulağı küçük olduğu için ayıplı olurdu, ölüsü ne işe yarar ki?" demişler. Rasulullah da: "Vallahi dünya Allah'a, bunun size değersiz olduğundan daha değersizdir" karşılığını vermiştir. [Müslim zühd 2]

 

Görüldüğü üzere bu hadisin'ten maksat; dünya'nın değersiz olduğunu bir misal ile anlatmaktır. Hadisin başlıktaki konu ile alakası sadece buradaki Ebu Davud'un kitabına aldığı kısımdır. Zaten Hadisi kitabü'z-zühd'de de ayrıca nakletmiştir.

 

 

SONRAKİ