SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 161 >>

بَاب كَيْفَ الْمَسْحُ

63. Mesh'in Yapılışı

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ الْبَزَّازُ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ أَبِي الزِّنَادِ قَالَ ذَكَرَهُ أَبِي عَنْ عُرْوَةَ بْنِ الزُّبَيْرِ عَنْ الْمُغِيرَةِ بْنِ شُعْبَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَمْسَحُ عَلَى الْخُفَّيْنِ و قَالَ غَيْرُ مُحَمَّدٍ عَلَى ظَهْرِ الْخُفَّيْنِ

 

Mugire b. Şu'be'den, demiştir ki; "Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) mestler üzerine meshederdi"

 

(Bu hadisin senedinde geçen) Muhammed'den başka raviler ("mestler üzerine" ifadesi yerine) "mestlerin üst kısmına mesnetti" şeklinde rivayet etmişlerdir.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, tahare

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadisi Tirmizi'nin dışında daha başkaları da rivayet etmişlerdir. Tirmizi’nin ravisi Ali b. Hucr dur. Bu rivayetlerde "mestlerine" tabiri yerine "mestlerin üst kısmına" tabiri vardır. Bu hadisi nakledenler şunlardır:

 

1. İbn Ebi Şeybe Muğire b. Şu'be senediyle Musannef'inde rivayet etmiştir.

2. Darakutni İbn Ebi'z-Zinad senediyle rivayet etmiştir.

3. Beyhaki, Ebu Davud et-Tayalisi vasıtasıyla Muğire b. Şu'be'den rivayet etmiştir.

 

Bütün bu rivayetlerde mesh'in, mestlerin sadece üst kısmına yapılabileceği kaydı vardır. Musannif Ebu Davud'un Muhammed b. es-Sabbah'dan rivayet ettiği ve mevzumuzu teşkil eden bu hadise göre mest'e meshetmek için belli bir yer tayin edilmiyor. Mestlerin her tarafına meshedilebileceği anlaşılıyor. Fakat diğer rivayetlere göre, mestlerin sadece üst kısmına mesh edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu bakımdan Muhammed'in bu rivayetindeki "mestlere mesnetti" sözünü "mestlerin üst kısmına meshetti" şeklinde te'vil etmek lazımdır.

 

Ancak mestlere yapılacak meshin miktarı hususunda da ulema farklı görüşlere sahiptir.

 

1. Malikilere göre: Mest'in üst kısmını tamamen mesh etmek farz, alt kısmını meshetmekse sünnettir.

 

2. ibn Nafi' ve ibn Abdi'l-Hakem'e göre mestlerin üst kısmını da alt kısmım da meshetmek farzdır.

 

3. Eşheb'e göre ise mestlerin altına meshetmek farzdır. Binaenaleyh mestlerin üstünün dışında kalan kısmını meshetmek abdestin sıhhati için yeterlidir.

 

4. Şafiilere göre ise, mestlerin üstüne bir parmak kadar meshedilmesi yeterlidir.

 

5. Hanbelilere göre mestlerin üstünün çoğunun meshedilmesi yeterlidir.

 

6. Hanefilere göre ise meshin farz miktarı her ayağın ön tarafına tesadüf eden mestin üzerindeki el parmaklarının en küçüğü İle üç parmaklık yerdir. Bu kadarcık bir yere mesh edilirse farz yerine getirilmiş olur. Mestlerin altına meshedilemez. Nitekim Hz. Ali, "eğer din akılla tesbit edilebilseydi ben mestlerin altına meshedilmesinin üstüne meshedilmesinden daha iyi olacağına hükmederdim” demiştir.

 

Yapılan meshte parmakların açıkça bulunması, meshin el parmaklarıyla yapılması ve meshin ayak parmaklarının ucundan başlayarak yukarı doğru yapılması sünnete uygun bir. meshtir. Mestin üzerine su dökülmesi veya sünger gibi bir şeyle ıslatılması da farzı yerine getirmek için yeterli ise de sünnete uygun değildir. 165.Hadisin şerhine de müracaat edilmelidir.

 

 

DEVAM