SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 144 >>

DEVAM: 56. Buruna Su Verip Dışarı Atmak

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى بْنِ فَارِسٍ حَدَّثَنَا أَبُو عَاصِمٍ حَدَّثَنَا ابْنُ جُرَيْجٍ بِهَذَا الْحَدِيثِ قَالَ فِيهِ إِذَا تَوَضَّأْتَ فَمَضْمِضْ

 

Ebu Asim dedi ki, şu (142 numaralı hadisi) İbn Cüreyc bize rivayet etti (Ancak) rivayetine (Nebi s.a.v.) "Abdest aldığın zaman ağzına su ver" (buyurduğunu sözlerini de) ekledi.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Asım'ın ibn Cüreyc'den naklettiği bu Hadiste ağza su vermekten (mazmaza)dan bahsedildiği halde, Yahya el-Kattan'ın ibn Cüreyc'den rivayet ettiği aynı hadiste mazmaza'dan bahsedilmiyordu. Mevzumuzu teşkil eden babın içine aldığı bu konuyla ilgili hadislerin zahirinden çıkan neticeye göre: Abdest alırken burnu temizlemek ve ağza su verip dışarı atmak farzdır. Nitekim 142 numaralı hadisin şerhinde açıklamıştık.

 

Şevkani Neylu'I-evtar'da şunları söylemektedir: Ağza ve burna su alıp dışarı atmanın farz olup olmadığı mevzuunda mezhepler arasında görüş ayrılığı vardır. imam Ahmed, İshak, Ebu Ubeyd, Ebu Sevr, İbn Münzir, mazmaza ve buruna su verip dışarı atmanın farz olduğunu söylemektedirler. İbn Ebi Leyla ve Hammad b. Süleyman da aynı görüştedir.

 

İmam Malik, Şafii, Evzai, el-Leys, Hasan Basri, Zühri, Rabia, Yahya b. Said, Katade, Hakem b. Uteybe, İbn Cerir et-Taberi ise, farz olmadığı görüşündedirler.

 

Ebu Hanife ve taraftarları ile birlikte Sevri'ye göre ise, ağza ve burna su verip dışarı atmak gusülde farz, abdestte ise, sünnettir. Şafii'ye göre, ğusl emri, vücudun dışını yıkamakla ilgilidir. Ağızın ve burunun içi ise, vücudun dışından değildir, içindendir. Bu itibarla ağız ve burnu gusülde yıkamak gerekmez (farz değildir.) [bakınız: Şevkani, Neylu’l-evtar  I, 166]

 

 

SONRAKİ