SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 121 >>

DEVAM: 51. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’in Abdest Alış Şekli

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا أَبُو الْمُغِيرَةِ حَدَّثَنَا حَرِيزٌ حَدَّثَنِي عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ مَيْسَرَةَ الْحَضْرَمِيُّ سَمِعْتُ الْمِقْدَامَ بْنَ مَعْدِي كَرِبَ الْكِنْدِيَّ قَالَ أُتِيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِوَضُوءٍ فَتَوَضَّأَ فَغَسَلَ كَفَّيْهِ ثَلَاثًا ثُمَّ تَمَضْمَضَ وَاسْتَنْشَقَ ثَلَاثًا وَغَسَلَ وَجْهَهُ ثَلَاثًا ثُمَّ غَسَلَ ذِرَاعَيْهِ ثَلَاثًا ثَلَاثًا ثُمَّ مَسَحَ بِرَأْسِهِ وَأُذُنَيْهِ ظَاهِرِهِمَا وَبَاطِنِهِمَا

 

Abdurrahman b. Meysere el-Hadrami, el-Mikdam b. Ma'dikarib el-Kindi'nin şöyle dediğini işittim demiştir: "Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e bir abdest suyu getirildi ve abdest aldı. (önce) ellerini üç kere yıkadı, sonra üç kere de ağzına ve burnuna su verdi, sonra da yüzünü ve kollarını üçer kere  yıkadı. Nihayet başını, kulaklarının içini ve dışını mesnetti."

 

 

Diğer tahric: İbn Macc, tahare, Nesaî tahare

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadisten abdest organlarını yıkamakta sıra takib etmenin farz olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü, Resulullah (s.a.v.) ağzına ve burnuna su vermeyi yüz ve kolları yıkamadan sonraya bırakmıştır. Şevkani: "Bu Hadis ağza ve burna su vermekle kolları ve yüzü yıkamak arasında sırayı gözetmenin farz olmadığına bir delildir" diyor. Bilindiği gibi 106 nolu Hadis ve onu takib eden diğer Hadislerde mazmaza ve istinşak yüzü ve kolları yıkamadan evvel zikredilmektedir. Dolayısıyla bu Hadis aynı zamanda tertibe riayet, abdestte farz değildir diyen Hanefi ulemasının delilidir.

 

Nevevi ise, abdest uzuvları arasında sıraya riayet etmenin farz olmadığına dair yapılan bütün izah tarzlarını yetersiz bularak, Nebiyy-i Ekrem'in haccının sıfatı mevzuunda gelecek olan "Allah (c.c.)'nun başladığı şekilde başlarız" mealindeki (1905) numaralı hadisi delil getirerek abdestte sırayı gözetmenin farz olduğunu söylemiştir.

 

Bazıları da "bu güvenilir ravilerin rivayetine ters düşen şaz bir hadistir. Bu nedenle güvenilir ravilerin mahfuz denilen ve mazmaza ve istinsahın yüzden evvel yapılmasını ifade eden hadislerini tercih etmek lazımdır" demişlerdir.

 

Kulakların meshedilmesine gelince; kulakların içinden maksat yüze bakan kısmıdır. Dışından maksat ise baş tarafında kalan kısmıdır. Meshin yapılış tarzı, İbn Mace'nin rivayetine göre şöyledir: "Şehadet parmakları kulak deliklerine konur ve hareket ettirilir. Baş parmak da kulağın dış tarafına konarak hareket ettirilir"[İbn-i Mace tahare 52.bab] Keza, Nesaı'de aynı şekilde bu uygulamayı nakletmiştir.

 

Yine bu Hadisten açıkça anlaşıldığına göre kulakların meshedilmesi için yeni bir su almaya ihtiyaç yoktur. Başa mesh için alınan su ile aynı zamanda kulaklar da meshedilir.

 

 

DEVAM