SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 104 >>

DEVAM: 49, Yıkamadan Elini Su Kabına Daldıran Kimse

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عِيسَى بْنُ يُونُسَ عَنْ الْأَعْمَشِ عَنْ أَبِي صَالِحٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَعْنِي بِهَذَا الْحَدِيثِ قَالَ مَرَّتَيْنِ أَوْ ثَلَاثًا وَلَمْ يَذْكُرْ أَبَا رَزِينٍ

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنْ الْأَعْمَشِ عَنْ أَبِي رَزِينٍ وَأَبِي صَالِحٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا قَامَ أَحَدُكُمْ مِنْ اللَّيْلِ فَلَا يَغْمِسْ يَدَهُ فِي الْإِنَاءِ حَتَّى يَغْسِلَهَا ثَلَاثَ مَرَّاتٍ فَإِنَّهُ لَا يَدْرِي أَيْنَ بَاتَتْ يَدُهُ حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عِيسَى بْنُ يُونُسَ عَنْ الْأَعْمَشِ عَنْ أَبِي صَالِحٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَعْنِي بِهَذَا الْحَدِيثِ قَالَ مَرَّتَيْنِ أَوْ ثَلَاثًا وَلَمْ يَذْكُرْ أَبَا رَزِينٍ

 

Müsedded'in Ebu Muaviye, el-A'meş, Ebu Rezin ve Ebu Salih kanalıyla Ebu Hureyre (radiyallahu anh)’den rivayet ettiği önceki hadisi yine Müsedded, bir de İsa b. Yunus, A'meş, Ebu Salih kanalıyla Ebu Hureyre (r.a.)'den nakletmiştir.

 

Ancak bu rivayete göre (bir evvelki hadisten farklı olarak) Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) "Ellerini İki kere veya üç kere yıkasın” buyurmuştur. Bir de bu rivayette A'meş, Ebu Rezin'i zikretmemiştir.

 

 

Diğer tahric: Müslim, tahare; Tirmizî, tahare; Nesaî, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     103 nolu Hadisin aynısı yine müsedded tarafından rivayet edilmiştir. Ancak bu iki rivayet arasında iki yerde farklılık bulunmaktadır.

 

Birincisi seneddedir; 103 Hadisle A'meş ile Ebu Salih arasında zikredilen Ebu Rezin, 104 numaralı hadisin senedinde yoktur. Bir de metinde farklılık vardır; 103. hadiste "Ellerini üç kere yıkasın" buyurulurken, burada "iki veya üç kere yıkasın" deniliyor. Ancak bu rivayetteki "veya" kelimesi, Nebi (s.a.v.)'in sözü müdür yoksa raviye ait bir söz müdür, burası kesin değildir. ikisine de ihtimali vardır.

 

 

DEVAM