SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’T-TEFSİR

<< 1744 >>

EK SAYFA – 1744-3

HADİD SURESİ

قال مجاهد: {جعلكم مستخلفين} /7/: معمرين فيه. {من الظلمات إلى النور} /9/: من الضلالة إلى الهدى. {فيه بأس شديد ومنافع للناس} /25/: جنة وسلاح. {مولاكم} /15/: أولى بكم. {لئلا يعلم أهل الكتاب} /29/: ليعلم أهل الكتاب، يقال: الظاهر على كل شيء علما، والباطن على كل شيء علما. {أنظرونا} /13/: انتظرونا.

Mücahid şöyle demiştir: جعلكم مستخلفين Cealekum mustahlefln [ifade,indeki müstahlefın lafzı] "orada uzun süre yaşayanlardan" anlamına gelir. من الظلمات إلى النور Mine'z-zulumat ile 'n-nur ifadesi "dalaletten hidayete". demektir. فيه بأس شديد ومنافع للناس Fihi be'sun şedıd ve menMiu li'n-nas ifadesi ile "kalkan ve silah" kastedilmiştir. مولاكم Mevlakum "size en yakın olan" demektir. '" لئلا يعلم أهل الكتاب Liella ya'leme ehlu'l-kitab ifadesindeki la zaiddir. ظاهر Zahir "ilim bakımından her şeyin üstünde," باطن batin da "ilim bakı mından her şeyin içinde" şeklinde açıklanmıştır. أنظرونا Enzıruna "bizi bekleyin" şeklinde izah edilmiştir.

 

AÇIKLAMA :

 

Fena جعلكم مستخلفين  cealekum mustahlefln hakkında şöyle demiştir: "Allah Teala sizi orada mülk sahibi kıldı. Bu da, O'nun bir rızkı ve ihsanıdır."