SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’T-TEFSİR

<< 1676 >>

BAKARA SURESİ

باب: قوله: {ما ننسخ من آية أو ننسها نأت بخير منها} /106/.

7. "BİZ BİR AYETİN HÜKMÜNÜ NESHEDER VEYA ONU ERTELERSEKI UNUTTURURSAK ... "[Bakara 106] AYETİNİN TEFSiRİ

 

حدثنا عمرو بن علي: حدثنا يحيى: حدثنا سفيان، عن حبيب، عن سعيد بن جبير، عن ابن عباس قال: قال عمر رضي الله عنه:

 أقرؤنا أبي، وأقضانا علي، وإنا لندع من قول أبي، وذاك أن أبيا يقول: لا أدع شيئا سمعته من رسول الله صلى الله عليه وسلم، وقد قال الله تعالى: {ما ننسخ من آية أو ننسها}.

 

[-4481-] İbn Abbas'tan şöyle dediği nakledilmiştir:

 

"Hz. Ömer dedi ki: Bizim en güzel Kur'an okuyanımız, Ubeyy İbn Ka'b; en iyi hüküm verenimiz Ali İbn Ebı Talib'dir. Yine de biz, Ubeyy'in sözüne itibar etmeyiz. Çünkü o, 'Allah Resulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den işittiğim bütün ayetleri hafızamda tutuyorum.' iddiasını ileri sürdürmektedir. Halbuki Allah Teala şöyle buyurmuştur:

 

Biz, bir ayetin hükmünü nesheder veya onu ertelersek (unutturursak) mutlaka daha iyisini veya benzerini getiririz."

 

 

AÇIKLAMA:

 

"Allah Resulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den işittiğim ... " "Sadaka-Zekat bahsinde geçen hadiste Ubeyy "Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in mübarek dudaklarından öğrendiğim hiçbir ayeti terk etmem!" demiştir. Çünkü o, Kur'an'ı bizzat Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in dinleyerek öğreniyordu. Böylece Kur'an hakkında kat'ı (kesin) bilgiye sahip oluyordu. Bir başkası gelip, kendi bildiğinin aksini Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den öğrendiğini haber verdiği zaman, o kişinin bilgisinin kat'ı olup olmadığını öğrenmeden ona muhalefet etmezdi. Genellikle de muhaliflerin bilgileri kat'ı bilgi ifade etmezdi.

 

"Allah Teala şöyle buyurmuştur." Bu ifade Hz. Ömer tarafından söylenmiştir.

O,. bu ayeti delilolarak ileri sürerek, Ubeyy İbn Ka'b'a itiraz etmiştir. Bu ayeti kerime ile Ubeyy'in nesih haberi kendisine ulaşmadığı için muhtemelen tilaveti neshedilmiş ayetleri okuduğuna işaret etmiştir. Hz. Ömer, bu ayeti göstererek, onun böyle yapmış olabileceğine delil getirmiştir.

 

İbn Ebı Hatim, bir başka tarikten Saıd İbn Cübeyr vasıtasıyla İbn Abbas'ın şöyle dediğini nakletmiştir: Hz. Ömer bize hitab ederek şöyle dedi: "Allah Teala, 'Biz, bir ayetin hükmünü nesheder (yürürlükten kaldırır), veya nes' edersek ... ' buyuruyor. 'Nes' edersek' demek, 'ertelersek' anlamına gelir."

 

Ertelemek anlamı, bu fiili ilk harfini fethalı ve sonunu hemzeli (ve'nense'ha) okumaya bağlıdır. Bu fiiÜn ilk harfi dammeli okunursa ( nünsiha), unut- . mak anlamı taşır. Nitekim Saıd İbn Müseyyeb bu şekilde (nünsiha) okumuştur. Ancak Sa'd İbn Ebı Vakkas onun bu şekilde okumasına karşı çıkmıştır. Bu rivayeti Nesaı nakletmiştir. Hakim ise bu rivayetin sahih olduğunu belirtmiştir. Sa'd İbn Ebı Vakkas'ın kıraatine göre bu fiil  tensaha şeklinde okunur. Bu durumda hitap, Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e yöneliktir. Sa'd kendi görüşüne "Sana Kur'an'z okutacağız ve sen, Allah'ın dilemesi hariç hiç unutmayacaksm!"[A'la 6-7] ayetini delil olarak getirmiştir.