SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-MENAKİB

<< 1470 >>

DEVAM: 25. İSLAM DÖNEMİNDE NÜBUVVET ALAMETLERİ

 

حدثنا أحمد بن محمد المكي: حدثنا عمرو بن يحيى بن سعيد الأموي، عن جده قال: كنت مع مروان وأبي هريرة، فسمعت أبا هريرة يقول: سمعت الصادق المصدوق يقول: (هلاك أمتي على يدي غلمة من قريش). فقال مروان: غلمة؟ قال أبو هريرة: إن شئت أن أسميهم بني فلان وبني فلان.

 

[-3605-] Ebu Hureyre r.a. dedi ki: "Ben doğru sözlü ve doğru sözlülüğü tasdik edileni şöyle buyururken dinledim: Ümmetimin helaki Kureyş'ten yeni yetme birkaç kişinin eliyle olacaktır. Mervan: Yeni yetme mi dedin deyince, EbU Hureyre şu cevabı verdi: Dilersem onların adını da filan oğulları ve filan oğulları diyerek verebilirim.

 

 

AÇIKLAMA:     3595- "Yolcu kadın (ez-za'ine)", Hevdec'te bulunan kadın demektir.

 

"Hire" Fars hanedanının yönetimine bağlı Arap hükümdarlarının şehri idi.

"Peki. .. Tay'lıların kötü adamları nerde olacak?" Kötü ve fesat çıkartan kimseler nerde olacak, demek istiyor. Maksat ise yol kesicilerdir. Tay ünlü bir kabiledir. Adı geçen Adiy b. Hatim de o kabiledendir. Bunların kaldıkları bölge Irak ile Hicaz arasındadır. Onlar izin almaksızın yurtlarından geçenlerin yollarını keserlerdi. Bundan dolayı Adiy bir kadının korkmaksızın onların bulundukları bölgeden nasıl geçebileceğine hayret etmişti.

 

"Her tarafı fitne ateşiyle yakan." Fitne ateşini yaktılar, körüklediler. Yeryüzünü şer ve fesatla doldurdular demektir. İfade, yakılan ateş tabirinden istiaredir.

 

"Kisranın hazineleri" Kisra Fars hükümdarlarının özel ünvanıdır. Fakat bu sözler Hürmüz oğlu Kisra zamanında söylenmiştir. Bundan dolayı Adiy b. Hatim onun hakkında sormuş bulunmaktadır. Böyle bir soruyu sorması ise o dönemde zihninde Kisra'nın büyük bir yer tutmuş olmasıdır.

 

"Bunu kendisinden kabul edecek kimseyi bulamayacaktır." Çünkü o dönemde fakir kalmayacaktır.

 

3596- "Fakat ben sizin onun uğrunda (dünyalık için) birbirinizle yarışacağınızdan korkuyorum." Bu ifadelerle meydana geIecek olaylara karşı uyarıda bulunmaktadır. Nitekim dediği gibi olmuştur. Ondan sonra fetihler yapılmış ve sonunda iş birbirlerini kıskanmaya kadar varmış, birbirleri ile savaşmışlardır. Resulullah (s.a.v.)'in haberinin doğruluğuna şehadet edecek şekilde herkesin gördüğü ve tanık olduğu olaylar meydana gelmiştir.

 

Yine bu kabilden olmak üzere bu hadiste onun kendilerinden önce gideceğini haber verdiğini görüyoruz. Yani onlardan önce oraya varacağını belirtmiştir. Böyle de olmuştur. Ashabının kendisinden sonra şirk koşmayacaklarını da söylemiştir. Durum dediği gibi olmuştur. Fakat onun dikkat çekip uyardığı dünyalıkta yarış, dediği şekilde gerçekleşmiştir.

 

Daha önce bu anlamda Amr b. Avf'ın merfu olarak rivayet ettiği şu hadis de geçmiş bulunmaktadır: "Ben sizin için fakirlikten korkmuyorum, fakat dünyanın sizden öncekilerin önüne alabildiğine yayıldığl gibi sizin de önünüze alabildiğine serileceğinden korkuyorum."

 

 

SONRAKİ