SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

BED’UL-HALK

<< 1316 >>

باب: ما جاء في قول الله تعالى: {وهو الذي يبدأ الخلق ثم يعيده وهو أهون عليه} /الروم: 27/.

1. "MAHLUKLARI İLKİN YOKTAN YARATAN, ÖLÜMDEN SONRA DA DİRİLTEN O'DUR. BU O'NA GÖRE. PEK KOLAYDIR." [Rum, 27] AYETİ

 

قال الربيع بن خثيم والحسن: كل عليه هين. وهين وهين مثل لين ولين، وميت وميت، وضيق وضيق.{أفعيينا} /ق: 15/: أفأعيا علينا حين أنشأكم وأنشأ خلقكم. {لغوب} /فاطر: 35/ و/ق: 38/: النصب. {أطوارا} /نوح: 14/: طورا كذا وطورا كذا، عدا طوره أي قدره.

Rebi İbn Huşeym ve Hasan-ı Basri: "Hepsi de (hem ilkin yaratmak hem de sonra yeniden diriltmek) Allah'a göre kolaydır ....... kelimesinin başka bir lehçedeki kullanımı .... şeklindedir. Aynı ilişki ....... kelimeleri arasında da söz konusudur.

 

.... (bir yorgunluk ve bitkinliğe mi uğradık ki?!) ifadesi  (bizi bir yorgunluk ve bitkinliğe mi düşürdü ki?!) Anlamındadır. Yani sizi yarattığı ve yaratılışınızı meydana getirdiği zaman ona ne bir yorgunluk ne de bir bitkinlik dokunmuştur.

 

Bitkinlik, yorgunluk, takatsizlik gibi anlamlara gelen .....  kelimesinin eş anlamlısı .... kelimesidir.

 

...,bi kelimesi, değişik aşamalar, evreler halinde oluşu anlatır........ cümlesi o'...... (derecesini, sınırını aştı) anlamına gelir.

 

حدثنا محمد بن كثير: أخبرنا سفيان، عن جامع بن شداد، عن صفوان بن محرز، عن عمران بن حصين رضي الله عنهما قال: جاء نفر من بني تميم إلى النبي صلى الله عليه وسلم فقال: (يا بني تميم أبشروا). قالوا: بشرتنا فأعطنا، فتغير وجهه، فجاءه أهل اليمن، فقال: (يا أهل اليمن، اقبلوا البشرى إذ لم يقبلها بنو تميم). قالوا: قبلنا، فأخذ النبي صلى الله عليه وسلم يحدث بدء الخلق والعرش، فجاء رجل فقال: يا عمران راحلتك تفلتت، ليتني لم أقم.

 

[-3190-] İmran İbn Husayn r.a.'ın şöyle dediği nakledilmiştir: "Temim oğullarından bir grup Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına gelmişlerdi. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem onlara: "Ey Temim oğulları, müjdeler olsun size!" buyurdu. Onlar da daha sonra şöyle dediler: "Sen bize müjde vermiştin. Haydi bize vereceğini ver!" Bunun üzerine Hz.Nebi'in yüzündeki ifade değişti. Daha sonra Yemenliler geldi. Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem onlara: "Ey Yemenliler, müjdeyi kabul edin! Temim oğullarını sorarsanız onlar verdiğim müjdeyi kabul etmedi" dedi. Onlar bu davete uyarak: "Kabul ettik" dediler. Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem onlara yaratılışın başlamasından ve arştan bahsetmeye koyuldu. Bu sırada birisi geldi ve: "Ey imran, yetiş bineğin kaçıp gitti" dedi. Keşke oradan kalkıp ayrılmasaydım."

 

Tekrar: 4365, 4386, 7418

 

Diğer tahric eden: (Tirmizi Menakib

 

 

SONRAKİ