SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1272 >>

DEVAM: 171. ESİRLERİN KURTARILMASI

 

حدثنا أحمد بن يونس: حدثنا زهير: حدثنا مطرف: أن عامرا حدثهم، عن أبي جحيفة رضي الله عنه قال:

 قلت لعلي رضي الله عنه: هل عندكم شيء من الوحي إلا ما في كتاب الله؟ قال: والذي فلق الحبة وبرأ النسمة، ما أعلمه إلا فهما يعطيه الله رجلا في القرآن، وما في هذه الصحيفة. قلت: وما في الصحيفة قال: العقل، وفكاك الأسير، وأن لا يقتل مسلم بكافر.

 

[-3047-] Ebu Cuhayfe r.a.'in şöyle dediği nakledilmiştir: Bir defasında Hz. Ali'ye şunu sormuştum: "Sizin vahiy olarak bildikleriniz sadece Allah'ın kitabında indirdikleri midir?" Bana şu cevabı verdi: "Tohumları çatlatıp bitkileri büyüten ve insanı yaratan Allah'a yemin ederim ki hayır. Benim bildiklerim Allah'ın bir kişiye Kur'an hakkında verdiği bir anlayıştan ve bu anlayışa dayalı çıkarırnlar ile işte şu sahifeden ibarettir." Ben: "Peki bu sahifede neler yazıyor?" deyince şöyle dedi: "Diyet, esirlerin kurtarılması ve bir Müslümanı öldürdüğü kafire karşılık kısas yolu ile öldürülmemesi konuları yazıyor." 

 

Diğer tahric: Tirmizî, Diyat

 

 

AÇIKLAMA:     (Ayrıntılı bilgi için: ilim, Bab, 39; diyat, Bab, 31)

Burada esirlerin mal karşılığında veya başka yollarla düşman elinden kurtarılması anlatılmaktadır.

 

İbn Battal şöyle demiştir: "Esirlerin kurtarılması farz-ı kifayedir. Alimleri..:çoğunluğunun görüşü de bu doğrultudadır." İshak İbn Rahuye, esirlerin devle: hazinesinden (beytüimal) karşılanacak para ile kurtarılması gerektiğini söylemiştir. İmam Malik'in de bu görüşte olduğu nakledilmiştir. Ahmed İbn Hanbel ise karşılıklı esir değiş tokuşu ile Müslüman esirlerin kurtarılacağını söylemiştir. Fakat mal karşılığında kurtarılıp kurtarılamayacağı konusunda bir şey söylediğini bilmiyorum. Müslümanların elinde müşrik esirler ve müşrik esirlerin elinde de Müslüman esirler varsa kesinlikle değiş tokuş edilmelidir. Müşrik esirler ise mal karşılığında kesinlikle serbest bırakılmaz.

 

 

SONRAKİ