SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1249 >>

باب: قول النبي صلى الله عليه وسلم: (نصرت بالرعب مسيرة شهر).

122. NEBİ S.A.V. "BEN BİR AYLIK MESAFEDEN DÜŞMANA KORKU SALMA ÖZELLİĞİ İLE DESTEKLENDİM" BUYURMUŞTUR

 

وقوله جل وعز: {سنلقي في قلوب الذين كفروا الرعب بما أشركوا بالله} /آل عمران: 151/.

Allah Teala buyurdu: "(Allah'ın) haklarında hiçbir delil indirmediği şeyleri Allah'a ortak koşmaları sebebiyle kafir/erin kalplerine korku salacağız. "[Al-i İmran 151]

 

قاله جابر، عن النبي صلى الله عليه وسلم.

Cabir İbn Abdullah bunu Resulullah s.a.v.'den nakletmiştir.

 

حدثنا يحيى بن بكير: حدثنا الليث، عن عقيل، عن ابن شهاب، عن سعيد بن المسيب، عن أبي هريرة رضي الله عنه: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (بعثت بجوامع الكلم، ونصرت بالرعب، فبينا أنا نائم أتيت بمفاتيح خزائن الأرض فوضعت في يدي).

قال أبو هريرة: وقد ذهب رسول الله صلى الله عليه وسلم وأنتم تنتثلوها.

 

[-2977-] Ebu Hureyre r.a. Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in: "Ben cevamiul kelim (yani çok derin anlamlar içeren kısa ifadeler) ile gönderildim ve düşmanın kalbine korku salma özelliği ile desteklendim. Ben bir gün uyurken bana yeryüzü hazinelerinin anahtarları verildi ve elime konuldu" buyurduğunu nakletmiş ve ardından şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şimdi aramızda yok ve sizler şu anda işte bu hazineleri çıkarıyorsunuz. "

 

Tekrar: 6998, 7013, 7273

 

Bu hadisin ayrıntılı açıklaması için bkz. Kitabü't-ta'bır, Bab 22.

 

 

حدثنا أبو اليمان: أخبرنا شعيب، عن الزهري قال: أخبرني عبيد الله بن عبد الله: أن ابن عباس رضي الله عنهما أخبره: أن أبا سفيان أخبره: أن هرقل أرسل وهم بإيلياء، ثم دعا بكتاب رسول الله صلى الله عليه وسلم، فلما فرغ من قراءة الكتاب كثر عنده الصخب، فارتفعت الأصوات وأخرجنا، فقلت لأصحابي حين أخرجنا: لقد أمر أمر ابن أبي كبشة إنه يخافه ملك بني الأصفر.

 

[-2978-] İbn Abbas r.a.'ın Ebu Süfyan'dan naklettiğine göre Bizans İmparatoru Herakleios Kudüs'te iken Ebu Süfyan'ı ve arkadaşlarını yanına getirtmişti. Ebu Süfyan'ın söylediğine göre: "Herakleios daha sonra Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in gönderdiği mektubu okudu ve mektubu bitirdikten sonra yanında bulunan ileri gelenlerin sesleri yükseldi, homurdanmalar başladı. Onların ne söylediklerini anlayamadım. Bu kargaşa içinde biz dışarı çıkarıldık. Dışarı çıkıp arkadaşlarımla yalnız kalınca onlara dedim ki: Ebu Kebşe'nin oğlunun işi gerçekten büyüyor. Baksana bu Rumların kralı bile ondan korkuyor."

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buhari başlıkta Cabir İbn Abdullah'ın bu konuyu Resulullah s.a.v.'den naklettiğine değinerek, "Benden önce hiçbir Nebi’e verilmeyen beş özellik bana verildi" diye başlayan ve bu özellikler arasında sayılan "Ben bir aylık mesafeden düşmana korku salma özelliği ile desteklendim" ifadesine işaret etmiştir.

 

 

SONRAKİ