SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1216 >>

EK SAYFA – 1216-2

باب: نزع السهم من البدن.

69. VÜCUDA SAPLANAN OKU ÇıKARMAK

 

حدثنا محمد بن العلاء: حدثنا أبو أسامة، عن بريد بن عبد الله، عن أبي بردة، عن أبي موسى رضي الله عنه قال: رمي أبو عامر في ركبته، فانتهيت إليه، قال: انزع هذا السهم، فنزعته، فنزا منه الماء، فدخلت على النبي صلى الله عليه وسلم فأخبرته، فقال: (اللهم اغفر لعبيد أبي عامر).

 

[-2884-] Ebu Musa'nın şöyle dediği nakledilmiştir: "Ebu Amir'in dizine ok saplanmıştl. Ben ona doğru yaklaştığımda bana: "Şu ok'u dizimden çıkar!" dedi. Ben de ok'u çekip çıkardım. Yaralanan yerden tazyikli bir şekilde su fışkırmıştı. Ben daha sonra Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına gittim ve bu olayı anlattım. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Allahım, Ebu Amir'i bağışla!"

 

 

AÇIKLAMA:     Mühelleb şöyle demiştir:--«Bu rivayet, sonunda ölüme yol açsa bile vücuda saplanan okun çıkarılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığını gösterir. Böyle bir uygulama fayda vereceği umuluyorsa kişinin bile bile kendisini tehlikeye ve ölüme atması anlamına da gelmez. Yarayı deşmek, dağlamak gibi tedavi yollarının hükmü de budur."

 

İbnü'l-Müneyyir şöyle demiştir: "İmam Buhari bu konu başlığını kullanırken, şehidin vücuduna saplanan okların çıkarılmaması gerektiği şeklindeki bir düşünceye kapılmamak gerektiğine atıfta bulunmuş olabilir. Zira bu uygulamanın, geri öldükleri gibi dirilmeleri için şehidlerin kanlarıyla defnedilmelerine yönelik emir ile aynı doğrultuda olduğu düşünülebilir. İşte İmam Buharı söz konusu başlığı kullanarak şehidlerin vücudarındaki okların çıkarılabileceğini vurgulamış olabilir. "

 

Mühelleb'in açıklamaları nakledilen rivayete daha uygundur. Çünkü buradaki hadis yaralandığı halde hala hayatta olan kimselerle ilgilidir. Halbuki İbnü'lMüneyyirlin görüşü okun ölünün vücudundan çıkarılmasını öngörmektedir.

 

 

SONRAKİ