SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HİBE VE FADLİHA

<< 1142 >>

30. BAB

 

حدثنا إبراهيم بن موسى: أخبرنا هشام بن يوسف: أن ابن جريج أخبرهم قال: أخبرني عبد الله بن عبيد الله بن أبي مليكة: أن بني صهيب، مولى ابن جدعان، ادعوا بيتين وحجرة، أن رسول الله صلى الله عليه وسلم أعطى ذلك صهيبا، فقال مروان: من يشهد لكما على ذلك، قالوا: ابن عمر، فدعاه، فشهد لأعطى رسول الله صلى الله عليه وسلم صهيبا بيتين وحجرة، فقضى مروان بشهادته لهم.

 

[-2624-] Abdullah b. Ubeydullah b. Ebu Müleyke r.a.'den rivayet edilmiştir: İbn Cud'an'ın azatlıs! Suheyb'in oğulları Allah Resulü'nün iki evi ve bir odayı Suheyb'e verdiğini iddia ettiler. Mervan: "Bu konuda sizin lehinize kim şahitlik eder?" diye sordu. "Abdullah b. Ömer" dediler. Bunun üzerine Mervan, Abdullah b. Ömer'i çağırttı. O da "Allah Resulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem iki evi ve bir odayı Suheyb'e vermişti" diye şahitlik etti. Bunun üzerine Mervan onun şahitliği doğrultusunda karar verdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Buhari bu konuya özel bir başlık koymamıştır. Bu konu, bir önceki konunun bir uzantısı gibidir. Önceki konu ile burada zikredilen hadisin ilişkisi şudur: Allah Resulü'nün (s.a.v.) Suheyb'e bağış yaptığı kesinleştikten sonra sahabe r.a., Hz. Nebi bu bağışından dönmüş müydü, dönmemiş miydi diye araştırmamışlardır. Bu, bağıştan dönmenin herhangi bir hukuki sonucunun olmadığını gösterir.

 

Bu hadiste geçen Mervan, Muaviye r.a.'in Medine valisi olan Mervan b. Hakem'dir .

 

Suheyb, Hz. Ali'nin halifeliğinin son dönemlerinde Medine'de vefat etmişti.

 

 

SONRAKİ